![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 2 pola tekstowe, w pierwszym wpisuję ciąg typu "Ala ma kota" i jeżeli ciąg zawiera wyraz "kot", to w drugim polu tekstowym wstawiam literkę K. Takich przypadków (czyli wyrazów i kodów) jest kilkadziesiąt. Nie mogę wpaść na pomysł jak to ugryźć. Jakiś array, explode, in_array, ale tego chyba nie ma w JS?
Macie pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Gniezno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej znam PHP niż JS ale tu masz wersje strpos z PHP`a przerobioną do JS...
zwroci false jak nie bedzie ciagu albo pozycje jesli bedzie.. offset chyba wiesz do czego jest.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 13.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opierając się o Twój kod napisałem coś takiego:
I cokolwiek bym nie wpisał, zawsze wstawia literkę k Lepiej znam PHP niż JS ale tu masz wersje strpos z PHP`a przerobioną do JS... Kod function strpos (tekst, szukany, offset) { var i = (tekst+'').indexOf(szukany, (offset ? offset : 0)); return i === -1 ? false : i; } var wynik; wynik = strpos('Ala ma kota ', 'kota', 0); zwroci false jak nie bedzie ciagu albo pozycje jesli bedzie.. offset chyba wiesz do czego jest.. Jakoś nie mogę połapać się w Twoim kodzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Panowie, na forum mamy kolorowanie składni dla javascript. Proszę zacząć go używać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 13.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
literówka |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 08:24 |