![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam komputer z systemem CentoOS. Na nim zainstalowane mysql+Apache+php (192.168.1.10). Gdy piszę skrypty php do zarządzania mysql na tam samym komputerze, przy podaniu danych IP jako „localhost” wszytko jest OK, jeżeli chodzi o wyciągnięcie danych z SQL. w obecnej chwili mam drugi komputer z Apache w tej samej sieci lokalne (192.168.1.20)j. Problem polega na tym że nie mogę połączyć się z bazą danych z pierwszego komputera, skrypt php jest identyczny tylko zamiast localhost wpisuje 192.168.1.10 i wyskakuje mi błąd. Czy trzeba coś zmienić w ustawieniach pierwszego komputera, żeby połączenie mysql było dostępny na innym? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Najczęstszy powód to domyślne ustawienia MySQL pozwalające wyłącznie na połączenia localhost, będzie miło jak wkleisz co głosi błąd.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otrzymuje taki bład:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku konfiguracyjnym Apacha jest cos takiego jak
<Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride All Order deny,allow Deny from all </Directory> zobacz co tam masz wpisane między znacznikami Directory ![]() albo może widzę jeszcze coś takiego w pliku httpd.conf oczywiście # onlineoffline tag - don't remove Order Deny,Allow Deny from all Allow from 127.0.0.1 może tutaj daj allow from all i restart servera Ten post edytował john_doe 26.10.2009, 12:23:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
tu nie chodzi o apacha a o to, ze baza ma ustawione by wpuszczac tylko z localhosta
@osa2t musisz powiedziec bazie by pozwalała też na dostęp nie tylko z localhost -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o konfiguracje pliku my.cnf?
W CentOS znajduję się /etc/my.cnf Jego zawartość wygląda tak:
Niestety nie widzę nic tutaj co ogranicza bazę tylko do połączeń localhost. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie, chodzi o to:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/grant.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 23:19 |