![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy jest mozliwe poprzez zapytanie usunac powtarzajace sie rekordy np. jesli w bazie mam 3 identyczne rekordy różnia sie tylko ID chce usunac 2 zeby został 1 jak moge złożyć takie zapytanie ![]() OK przeciez mamy limit ![]() No tak ale jesli w bazie bedzie jeden taki rekord to go usunie ![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
count() ?
![]() Ten post edytował fifi209 25.10.2009, 11:45:46 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No tak to mi zliczy liczbe wierszy ale jak mam usunac np 2 jest bede miał 3 takie same
![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DISTINCT
Ten post edytował fifi209 25.10.2009, 12:40:53 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
próbowałem tego co mi napsisałem przed edycja
![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
having count() >1
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
szczerze mówiąc poczytałem o klauzuli having no i DISTINCT i dalej nie wiem jak sklepac zapytanie które usunie mi moje duplikaty w bazie np. o takie samej nazwie ;/
-------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Napisze słownie:
- Znajdź wszystkie rekordy w bazie, gdzie kolumna określona ma wielokrotnie tę samą wartość (czyli ma duble), - Wybierz te rekordy grupami, ale wyrzuć z każdej grupki jeden (ten zostanie w bazie), - pozostałe usuń. Podpowiem, ze przyda się count, group_concat i parę innych funkcji. Najbardziej zewnętrzny będzie DELETE, a id rekordów do usunięcia sobie ustaw jako WHERE id IN (tutaj id rekordów do usunięcia). To jak te identyfikatory wyciągnąć zostawiam Tobie. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
wymąciłem cos takiego
i mam np 4 zamowienia w którym : id jest inne (logiczne) id_produktu :63,63,64,64 (duplikaty) i nazwa_naprodukcie :xxx,aaa,xxx,aaa ( do kazdego produktu) czyli 2 produkty maja (id_produktu 63 i xxx,aaa ) nastepne (64 i tez xxx,aaa) i w.w zapytanie usuwa mi zamowienia 64 (xxx,aaa) a powinno usunąć jedno (63 xxx,aaa ) i jedno 64(xxx,aaa) jak mam to rozwiazac mecze sie juz od rana ;/ niech ktos napisze jak moge to zrobic ;/ Znajdzie się ktoś kto mi chetnie pomoze w rowikłaniu tego problemu ![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 12:03 |