![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę na swoje własne potrzeby stworzyć prosty skrypt PHP z obsługą bazy danych.
Z PHP nie miałem styczności, ale znam HTML/CSS i trochę SQLa. Skrypt ma działać na takiej zasadzie. 1) Wybieram z rozwijanej listy jakiś serial telewizyjny. 2) Skrypt automatycznie pobiera z bazy danych obraz oraz link przyporządkowany do tego serialu. 3) Wybieram z listy numer sezonu i numer odcinka serialu. 4) Klikam generuj i aplikacja generuje kod bbcode wg szablonu: Kod [u]<Nazwa serialu> <nr sezonu>x<nr odcinka>[/u] [/code][img]adres do obrazka[/img] [code]adres www Szybki szkic: ![]() Oczywiście nie proszę tu nikogo o gotową pracę. Chciałbym jedynie, aby ktoś mnie nakierował od czego powinienem zacząć, na jakie funkcje/komendy zwrócić uwagę, może jakiś link do dobrego kursu po którym będę mógł takie coś zrobić. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
więc tak:
po pierwsze AJAX + MySQL http://www.w3schools.com/ajax/ajax_database.asp po drugie funkcje dodające bbcode, może to być coś a'la $_GET['film'] $_GET['sezon']x$_GET[odcinek] itd.. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Z PHP nie miałem styczności google.pl -> kurs php Przeczytaj parę kursów by poznać ten język... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
W przedszkolu jest temat dla początkujących z linkami do kursów + google.
Temat zamykam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:30 |