![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Używam kodowania iso-8859-2, ale na początku dokumentu pojawiły się krzaki
Zdaje sobie sprawę, że krzaczki znikną jak zmienie na utf-8, ale po pierwsze: zaczną mi się krzaczyć polskie znaki na stronie, bo dokument jest w rzeczywistości kodowany w iso-8859-2 (sprawdzałem w w3c validator) po drugie: wspomniane krzaczki po prostu przestaną się wyświetlać, ale nadal będą zajmować jedną linijkę na początku strony (sprawdzone). Rozwiązaniem jest wg mnie wykasowanie tych znaków na początku dokumentu w jakimś innym edytorze. Ja używam Eclipse PDT (Aptana) i oczywiście tych znaków nie widzę w dokumencie. Pytanie, czy trzeba zainstalować coś innego, czy da się zmienić coś w ustawieniach Aptany.. Miałem już kiedyś taki przypadek z Expression Web, i po otwarciu dokumentu w Dreamweaver mogłem znaki wykasować jak każdy innny tekst z w edytorze. (nie chcę jednak instalować wspomnianego softu, bo nie mam nań licencji ![]() Mam nadzieję, że nie namieszałem za mocno i zostanę dobrze zrozumiany.. Z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
BOM
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a kodowanie pliku jakie masz?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używam kodowania iso-8859-2 [...] iso-8859-2 Podobny temat został juz poruszony na forum: http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t69356.html Ale nie ma tam skutecznego rozwiązania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 14:05 |