![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki kawalek kodu :
Jak widac mamy tutaj 3 funkcje, ale co od razu rzuca sie zapewne w oczy to to , ze za kazdym razem gdy uruchamiana jest jakas funkcja od nowa nastepuje połączenie z bazą danych. np:
Gdzie new MysqlDatabase to klasa w ktorej konstruktorze nastepuje połączenie z bazą danych, ponadto w powyzszyf funkcjach znajdują sie petle foreach, wiec z kazda iteracja petli jest inicjowane nowe polaczenie z baza. Prosilbym o wskazówki jak zoptymalizowac kod, zeby tyle razy nie wywolywac połączenia z baza....... (tak na marginesie, nie wiem czy tego nie powinienem pisac w innym dziale....bo tak z przyzwyczajenia wszystko wrzucam do przdszkola..) Ten post edytował Wolfie 23.10.2009, 17:22:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może warto zastosować wzorzec singletona ? Raczej sprawdza się w takich przypadkach. Pozdr
-------------------- awake
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Juz o tym myslalem, ale wlasnie chodzi o inne rozwiazanie, chce zeby kod byl bardziej czytelny, nie podoba mi sie to jak wyglada
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może przechowywać we właściwości klasy obiekt połaczenia z bazą danych, tworzony w konstruktorze ?
-------------------- awake
|
|
|
![]()
|
|
Troche niezrozumiale napisales, mozesz podac przyklad ?
|
|
|
![]()
|
|
chodziło mi o coś takiego przykładowo, jednak ja sądzę że lepszy byłby ten singleton. -------------------- awake
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:43 |