![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Mam następujący problem: Tworzę wyszukiwarkę do bazy danych, która musi zwracać określoną w PHP ilość rezultatów (chodzi o stronicowanie wyników). Wyszukiwarka oparta jest na dwóch, a w zasadzie na trzech tabelach: 1. tlumaczenie_ramowe (tutaj przeszukuje kolumnę tytul), 2. slowo_z_tlumacz (tabela wynikająca z relacji wiele-do-wielu), 3. slowa_kluczowe (przeszukiwane są nazwy słów kluczowych). Każde tlumaczenie ramowe posiada co najmniej jedno słowo kluczowe. Górna granica nie jest ustalona. Efektem zapytania powinny być następujące wyniki: - zwrócenie id tłumaczeń ramowych, w których tytuł spełnia warunek - zwrócenie COUNT ilości słów kluczowych danego tłumaczenia, które spełniają warunek. W przypadku braku COUNT = 0. Chodzi mi o realizację wyżej wymienionych założeń za pomocą JEDNEGO zapytania korzystającego z klauzuli LIMIT x, y. Zainteresowanym z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. ok, udało mi się sklecić działające zapytanie, które wygląda tak:
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak można do jakoś ładniej napisać, skrócić to piszcie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:59 |