![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema
![]() W przyszłym roku kończy mi się ważność mojej osobistej domeny *.pl Jak wiadomo, przedłużenia są drogie... Nie będę płacił 100 zł za to. A czy można zastosować taki trick: skończy się ważność domeny, nie będę przedłużał, jak już będzie koniec tej umowy w firmie A, to zarejestrują ją za 10zł w firmie B ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 6 Dołączył: 30.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale musiałbyś czekać na to miesiąc bodajże. I zawsze jest ryzyko, że ktoś inny ją wykupi przed Tobą.
![]() -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Czas zwolnienia domeny to około ~3 tygodnie (w tym tydzień gdy domena jest Twoją własnością, ale operator czeka na wpłatę środków). Poza tym domenę bez żadnych konsekwencji możesz zarejestrować u tego samego operatora (nawet za 0 zł). Dodatkowo tak jak napisał mój poprzednik istnieje ryzyko (a ostatnimi czasy duże) że domena zostanie przechwycona.
Miałem raz domenę na której mi nie zależało i jej nie opłaciłem z nadzieją że nikt jej nie kupi, domena była kilka razu rejestrowana, ale nie opłacana (gdzie taka operacja trwała oko 2-3 tygodnie). Więc może okazać się ze przez jakieś roboty rejestrujące, domena będzie nieosiągalna przez kilka miesięcy. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem skąd wziąłeś informacje o cenie za przedłużenie, ale niecały tydzień temu ja przedłużałem swoją domenę *.pl i cena wynosi niecałe 55zł
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 6 Dołączył: 30.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@UP:
To już zależy od tego gdzie wykupił domenę, czy była jakaś promocja itd. Ja za przedłużenie swojej domeny .pl bd płacił prawie 120zł. ![]() -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest strona moja domowa, gdzie testuje skrypty itd, zaczne pisać bloga.
Jeśli nawet zostałaby przechwycona *.pl, to kupię np. *.com, ale właściwie dlaczego mieliby ją przechwycić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak bot namierzy że nie opłaciłeś domeny może ją sobie wykupić licząc że będziesz chciał odkupić. Jeden z moich zleceniodawców zapomniał zapłacić domenę i niestety już się z nią pożegnał. :\
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kiedy 100 zł za przedłużenie domeny na rok to drogo?! Stać było na domenę, a nie stać na 9 zł miesięcznie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Co innego płacić 10 miesięcznie, a co innego od razu 100.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jeszcze coś takiego jak opcje na domeny, więc jeśli masz popularną stronę i ciekawą domeną, ja bym nie ryzykował
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TursoN) Co innego płacić 10 miesięcznie, a co innego od razu 100. to odkładaj te 10 miesięcznie ![]() Ten post edytował sniffer32 27.10.2009, 20:05:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co innego płacić 10 miesięcznie, a co innego od razu 100. Ja nie widzę różnicy. Za to 100 płacisz od razu i masz na rok spokój, a o tych 10 musisz co miesiąc pamiętać. I na przelewach więcej tracisz... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja płaciłem 12zł, za rejestrację domeny. Teraz za kilka miesięcy odnowienie za 54zł.
-------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:11 |