![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcę pobrać elementy z tablicy ale tylko jeśli w tej tablicy są inne elementy spełniające wymagane warunki.
Czyli coś co działało by jak if( w tablicy są elementy spełniające warunek1) {then select elementy spełniając warunek2 } Jak to zrobić? Pozdrawiam serdecznie Jola |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Jakie pytanie taka odpowiedz - sprawdzasz czy warunek został spełniony, jeśli tak to wykonujesz zapytanie do bazy. Sprecyzuj pytanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No ale jak to zrobić w sql?
Jak sprawdzić czy istnieją elementy spełniające jakieś warunki? Nie chodzi mi o zwrócenie ilości tylko o to czy istnieją i potem na podstawie tej wiadomosci (istnieją lub nie) wykonać zapytanie sql z odpowiednim warunkiem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie: ==
a: = mysql to nie php ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie o to chodzi!
Przecież pisałam, że chce pobrać inne elementy niż te które maja spełniać warunek. Przykładowo jeśli w tabeli są elementy koloru czerwonego to ja chce z tej samej tabeli pobrać elementy koloru zielonego. Może napiszcie od razu czy to da się zrobić w SQL i czy wiecie jak? Jeśli nie to będę musiała rozbić to na co najmniej dwa zapytania i obrabiać w PHP. Pozdrawiam serdecznie Jola. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę pobrać elementy z tablicy ale tylko jeśli w tej tablicy są inne elementy spełniające wymagane warunki. Czyli coś co działało by jak if( w tablicy są elementy spełniające warunek1) {then select elementy spełniając warunek2 } Jak to zrobić? Pozdrawiam serdecznie Jola Może tak: select elementy from tablica where warunek2 and (select count(*) from tablica where warunek1) != 0 |
|
|
![]()
|
|
działa!
Mam jeszcze jedno pytanie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=133537 Bardzo dziękuję i pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast
lepiej użyć
Tak jest znacznie wydajniej - exists szuka pierwszej krotki spełniającej warunek, count(*) zlicza wszystkie krotki spełniające warunek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 03:14 |