![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem na etapie rozkminki zend_formsow i walidacji formularzy.
Formularz prosty jak ponizej - waliduje mi standardowe pola wyswietla komunikaty bledow w mojej postaci ale generuje kod html jak ponizej :| mam 3 pytania 1) -> czemu renderuje mi tak dziwnie formularz co to jest:
2) -> czy jest mozliwosc zeby w przypadku bledow walidacji dodawalo klase "error" lub podobna do samych elementow formularza - tu inputow - chcialbym moc je wyrozniac np czerwonym kolorem :| 3) -> w jaki sposob moge walidowac czy pole password i password2 sa takie same ? ponizej kod php i html
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad1. Na oko zle dodane tlumaczenia bledow (config?)
Ad2-3. Skoro dziedziczysz po Zend_Form to przykryj metode isValid() wlasna ktora bedzie robila co potrzebujesz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jaki sposob moge przykryc ta funkcje - bardzo prosze o jakis prosty przyklad :/ kombinuje i nie wychodzi mi. Nie chce pisac swoich wlasnych metod chce jak najbardziej wykorzystac to co w sobie ma zend :. z gory dzieki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak wyglada Zend_form() ale mozesz to robic na 2 sposoby:
Lub gdy funckja ktora cie interesuje zwraca string z error'em robisz:
Ten post edytował marcio 29.10.2009, 00:15:58 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
a tak bardziej pod zenda ? napisac wlasna metode rysujaca formularze, czy je walidujaca, albo wyswietlajaca inaczej umiem. Ale zalezy mi na tym zeby nauczyc sie zenda a nie chce zmieniac tego co jest. Nadpisanie metody isValid spoko - tylko ze isValid jest w n miejscach raz dot formularzy raz elementow raz czegos innego nadpisanie 10 metod 10 roznych klas to troche nieporozumienie jak dla mnie :|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...nadpisanie 10 metod 10 roznych klas to troche nieporozumienie jak dla mnie :| poniewaz nie znasz podstaw uzywania obiektowosci skoro i tak dziedziczysz po Zend_Form tworzac formularz to co stoi na przeszkodzie przykrycia/nadpisania metody isValid() wlasna w ktorej odwolujesz sie do orginalu a nastepnie wykonujesz wlasne akcje o obiektowosci w php mozesz poczytac tu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po prostu chce sie nauczyc :|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak wyglada Zend_form() ale mozesz to robic na 2 sposoby: [PHP] pobierz, plaintext
Lub gdy funckja ktora cie interesuje zwraca string z error'em robisz: [PHP] pobierz, plaintext
poniewaz nie znasz podstaw uzywania obiektowosci skoro i tak dziedziczysz po Zend_Form tworzac formularz to co stoi na przeszkodzie przykrycia/nadpisania metody isValid() wlasna w ktorej odwolujesz sie do orginalu a nastepnie wykonujesz wlasne akcje o obiektowosci w php mozesz poczytac tu Chcesz sie nauczyc a nawet nie zastosujesz metod wyzej opisanych, nie wspominajac o tym ze jak nie znasz choc troche oop bedzie trudno i niepotrzebnie rzucasz sie na gleboka wode -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 23:43 |