![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym zadać pytanie czy pisząc dużą aplikację w której wielkość bibliotek js nie ma znaczenia bo będzie ją obsługiwała garstka np 50 osób mogę się oprzeć na jquery. Mianowicie używać jej mechanizmów do ajax i obrabiania xml, plugin'ów do tabelek i sortowania, czy pisac jednak wszystko samemu w czystym js? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat czy pisac jednak wszystko samemu w czystym js? nie ma sensu, używaj frameworków, w przeciwnym wypadku musiałbyś zadbać o poprawne działanie we wszystkich przeglądarkach. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oprzeć o jQuery (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz 90% mojej aplikacji to jquery działa pod każdą przeglądarka, ale nie wiem czy dalej robić to tak jak robię czy przesiąść się teraz na js gdyż z taka opinią się teraz zetknąłem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa pod każdą, która ma włączone js :-p Ważne jest więc oprogramowanie akcji, w razie wyłączonego js.
Dobra znajomość czystego js nie zaszkodzi, czasem trzeba coś napisać własnego, lekkiego, szybkiego. Znajomość js bez wspomagania frameworkiem będzie też atutem, bo coraz mniej osób sobie z tym dobrze radzi. Jednak jQuery daje ogromną wygodę, szybkość pisania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Framework powinien być dla nas tylko ułatwieniem pracy, a nie czymś co odwala za nas całą robotę wtedy gdy my nie rozumiemy samego działania, jeżeli znasz mniej-więcej samego JS to nic nie stoi na przeszkodzie, ale jak spotykam ludzi na forum, którzy w czystym JS próbują użyć selektorów CSS ... (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja nie mam jednoznacznego poglądu, to znaczy czasem jak trzeba zrobić jakąś walidacje formularza składającego się z 50 pól, to ja sobie stosuje jQuery, niemniej jak trzeba zrobić jakaś prostą obsługę jakiś zdarzeń używam czystego JS'a. nie ma reguły ale umiejętność posługiwania się zarówno frameworkiem jak i zwykłym JS'em jest jak najbardziej słuszna i pożądana.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:09 |