![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak zamienić tablicę asocjacyjną na zwykłą z dwoma kolumnami? Bo potrzebuje tego do funkcji aktualizującej wierszy w bazie. Przekazuję do funkcji tablicę której indeksy to nazwy kolumn, a wartości to wartości jakie mają być w tych kolumnach. I teraz muszę przygotować łańcuch:
KOLUMNA1 = 'WARTOSC1', KOLUMNA2 = 'WARTOSC2' i właśnie taka zamiana tablicy asocjacyjnej na zwykłą bardzo by mi ułatwiła pracę, szczególnie z pętlami foreach. Pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To może uściślij jak ma wyglądać tablica wynikowa...
Tablica asocjacyjna jest w postaci (nazwa_key => nazwa_wartosc, nazwa2_key => nazwa2_wartosc, nazwa3_key => nazwa3_wartosc) A Ty chcesz ją wprowadzić jako parametr do funkcji z inną tablicą, gdzie (1 => nazwa_key, 2 => nazwa2_key, 3 => nazwa3_key) by uzyskać formę ( (nazwa_key, nazwa_wartosc), (nazwa2_key, nazwa2_wartosc), (nazwa3_key, nazwa3_wartosc) ), co jest z leksza bezsensowne. Do tego odnosisz się tak jak napisał Spawnm. Nie używasz więc: ale co daje Ci dostęp do obu ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam i dziękuję za odpowiedź
Znam ten sposób: foreach($tabAssoc as $key => $val){ } Ale wolałabym uzyskać wprost coś takiego: array( array( 'kolumna1, 'wartosc1'), array( 'kolumna2, 'wartosc2'), array( 'kolumna3, 'wartosc3')) Potem tworzyłabym nową tablice: array( 'kolumna1 = "wartosc1"', 'kolumna2 = "wartosc2"', 'kolumna3 = "wartosc3"') Potem tylko implode i już mam łańcuch do wstawienia do komendy SQL. Bo samo dodawnaie do elementów przecinka nie wystarczy, bo do ostatniego nie można wstawić przecinka bo tego wymaga SQL Ale to wszystko działoby się w funkcji a do niej wprowadzałabym tablice w postaci: array(nazwa_key => nazwa_wartosc, nazwa2_key => nazwa2_wartosc, nazwa3_key => nazwa3_wartosc) Pozdrawiam serdecznie Jola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 16.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cuś takiego? Jednak jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz z danej tablicy wrzucić coś to zapytania SQL. Ja sobie napisałem całą klasę do takich "tablicowych" zapytań. Oddałem ją za free na innym forum, więc i tu nie zaszkodzi. ![]() Jeśli to o coś takiego chodziło, to w razie pytań pisz PW. Ten post edytował Meares 21.10.2009, 15:32:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale wolałabym uzyskać wprost coś takiego: array( array( 'kolumna1, 'wartosc1'), array( 'kolumna2, 'wartosc2'), array( 'kolumna3, 'wartosc3')) Potem tworzyłabym nową tablice: array( 'kolumna1 = "wartosc1"', 'kolumna2 = "wartosc2"', 'kolumna3 = "wartosc3"')
Takie coś? Ten post edytował Kroolik1 21.10.2009, 16:07:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:35 |