![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy nazwy pól formularzy mogą zawierać dowolne znaki? W tym również polskie ąęółśćżźń
![]() Czy wartości pól checkbox i innych mogą mieć dowolne znaki? Jeszcze chciałam się zapytać jakie znaki mogą występować w nazwach identyfikatorów pól formularza? <input id=" i <label for=" pozdrawiam Jola Ten post edytował jolam 21.10.2009, 12:05:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
1. Nazwy pól mogą zawierać dowolne znaki ale generalnie przyjmuje się jakąś zasadę i nazewnictwa aby to ujednolicić. I o ile wiem nie używa się przy tym znaków polskich, specjalnych oraz spacji. 2. Nie wiem co rozumiesz przez "Czy wartości pól checkbox i innych mogą mieć dowolne znaki?" ale jeśli chodzi o checkbox to po wysłaniu formularza otrzymuje on wartość "on" jeśli był zaznaczony. 3. Co do trzeciego pytania patrz pkt. 1 Ale może niech jeszcze wypowiedzą się bardziej doświadczeni programiści. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używanie polskich znaków w nazewnictwie pól czy zmiennych nie jest dobrym zwyczajem i powinno być unikane. Tyczy się to $zmiennych, name="" i id="". Nie należy też nazw zaczynać od cyfry, czy znaków, ponieważ późniejsze przerobienie ich na zmienne w php nie powiedzie się.
Ten post edytował sadistic_son 21.10.2009, 12:18:58 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Poprosze o przykłady sytuacji gdzie polskie znaki w nazwach pól sprawią problem.
To samo w stosunku do nazw identyfikatorów. http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/a...ie_proceduralne "ustawa o ochronie języka każe szerzyć polskość na wszystkich frontach" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Piszący przede mną poprzednicy powiedzieli już większość. Dodam od siebie tylko propo tych checkboxów... Moga one przybierać tylko nazwy, ale jako takich wartości nie posiadają. ustawienie opcji selected="selected" sprawia tylko, że jest ona domyślnie zaznaczona i nie przyjmuje wartości podanej w value a podczas przesyłu na serwer dostaje ona jak już wspomniano wartość "On". Brak zaznaczenia wyrzuca ją całkowicie ze zmiennej POST. Tak zresztą jak wszystkiego co nie jest zaznaczone lub jest puste. W pliku który masz ustawiony jako action formularza na starcie wyświetlaj sobie print_r($_POST) a sama zobaczysz co przechodzi i z jakimi wartościami
![]() Jedynie mogę się zgodzić z tym, że powinnaś się stosować do zaleceń kolegów: nie używaj polskich liter i znaków. Może podczas testowania to nie wyjdzie, ale już wynik funkcji eval() na jakiejś nazwie znakowo-liczbowej potrafił by Cię zdziwić. Dlatego używa się z reguły tylko liter i ewentualnie ograniczonej liczby znaków, które nie wywołują kłopotów ![]() EDIT: Drugi akapit także Ciebie tyczy wNogachSpisz... Pobaw się eval() nieco, a zrozumiesz czemu w nazwach pewne zapisy, znaki są unikane i wypracowano pewne standardy zapisu. Nikt nie zabrania stosować, to fakt. Ale są powody by jednak tego nie robić. Ten post edytował thek 21.10.2009, 12:40:32 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale pola input radio i input checkbox mogą mieć poza nazwą zdefiniowane value. i właśnie o to mi chodzi, czy w tej wartości są jakieś ograniczenia odnośnie znaków?
Pozdrawiam serdecznie Jola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Radio musi mieć zdefiniowane value bo po niej rozpoznajesz jakie spośród kilku zostało wybrane. Na podobnej zasadzie co select
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a prościej mówiąc w value może się zawierać dowolny string: czy to polskie znaki, czy znaki zastrzeżone, czy dowolny kod ASCII.
Ten post edytował sadistic_son 21.10.2009, 15:39:54 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:38 |