Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][HTML] Czy są jakieś ograniczenia w nazwach i wartościach pól formularza ?
jolam

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Czy nazwy pól formularzy mogą zawierać dowolne znaki? W tym również polskie ąęółśćżźń questionmark.gif
Czy wartości pól checkbox i innych mogą mieć dowolne znaki?

Jeszcze chciałam się zapytać jakie znaki mogą występować w nazwach identyfikatorów pól formularza? <input id=" i <label for="

pozdrawiam Jola

Ten post edytował jolam 21.10.2009, 12:05:55
Go to the top of the page
+Quote Post
blade-mrn

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
1. Nazwy pól mogą zawierać dowolne znaki ale generalnie przyjmuje się jakąś zasadę i nazewnictwa aby to ujednolicić. I o ile wiem nie używa się przy tym znaków polskich, specjalnych oraz spacji.
2. Nie wiem co rozumiesz przez "Czy wartości pól checkbox i innych mogą mieć dowolne znaki?" ale jeśli chodzi o checkbox to po wysłaniu formularza otrzymuje on wartość "on" jeśli był zaznaczony.
3. Co do trzeciego pytania patrz pkt. 1
Ale może niech jeszcze wypowiedzą się bardziej doświadczeni programiści.

--------------------
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein
+Quote Post
sadistic_son

-----

Używanie polskich znaków w nazewnictwie pól czy zmiennych nie jest dobrym zwyczajem i powinno być unikane. Tyczy się to $zmiennych, name="" i id="". Nie należy też nazw zaczynać od cyfry, czy znaków, ponieważ późniejsze przerobienie ich na zmienne w php nie powiedzie się.

Ten post edytował sadistic_son 21.10.2009, 12:18:58

--------------------
Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami...

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc!
+Quote Post
wNogachSpisz

Ostrzeżenie: (40%)
XX---

Poprosze o przykłady sytuacji gdzie polskie znaki w nazwach pól sprawią problem.

To samo w stosunku do nazw identyfikatorów.

http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/a...ie_proceduralne

"ustawa o ochronie języka każe szerzyć polskość na wszystkich frontach"

biggrin.gif

+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Piszący przede mną poprzednicy powiedzieli już większość. Dodam od siebie tylko propo tych checkboxów... Moga one przybierać tylko nazwy, ale jako takich wartości nie posiadają. ustawienie opcji selected="selected" sprawia tylko, że jest ona domyślnie zaznaczona i nie przyjmuje wartości podanej w value a podczas przesyłu na serwer dostaje ona jak już wspomniano wartość "On". Brak zaznaczenia wyrzuca ją całkowicie ze zmiennej POST. Tak zresztą jak wszystkiego co nie jest zaznaczone lub jest puste. W pliku który masz ustawiony jako action formularza na starcie wyświetlaj sobie print_r($_POST) a sama zobaczysz co przechodzi i z jakimi wartościami smile.gif Teraz pobaw się w zaznaczanie pól, wpisywanie tam głupot lub pozostawianie ich pustych, zmianę name, id i value w kodzie formularza także. Sprawdzaj co się dzieje po kliknięciu "Wyślij". To Ci pomoże lepiej w zrozumieniu tego niż suche opisy na forum, które możesz brać "na wiarę". Odrobina samodzielności pod tym względem da Ci o wiele więcej niż jakikolwiek post tutaj w temacie.

Jedynie mogę się zgodzić z tym, że powinnaś się stosować do zaleceń kolegów: nie używaj polskich liter i znaków. Może podczas testowania to nie wyjdzie, ale już wynik funkcji eval() na jakiejś nazwie znakowo-liczbowej potrafił by Cię zdziwić. Dlatego używa się z reguły tylko liter i ewentualnie ograniczonej liczby znaków, które nie wywołują kłopotów winksmiley.jpg

EDIT: Drugi akapit także Ciebie tyczy wNogachSpisz... Pobaw się eval() nieco, a zrozumiesz czemu w nazwach pewne zapisy, znaki są unikane i wypracowano pewne standardy zapisu. Nikt nie zabrania stosować, to fakt. Ale są powody by jednak tego nie robić.

Ten post edytował thek 21.10.2009, 12:40:32

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
jolam

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Ale pola input radio i input checkbox mogą mieć poza nazwą zdefiniowane value. i właśnie o to mi chodzi, czy w tej wartości są jakieś ograniczenia odnośnie znaków?

Pozdrawiam serdecznie Jola
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Radio musi mieć zdefiniowane value bo po niej rozpoznajesz jakie spośród kilku zostało wybrane. Na podobnej zasadzie co select smile.gif Checkbox może mieć value, ale jest ono nieistotne.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
sadistic_son

-----

a prościej mówiąc w value może się zawierać dowolny string: czy to polskie znaki, czy znaki zastrzeżone, czy dowolny kod ASCII.

Ten post edytował sadistic_son 21.10.2009, 15:39:54

--------------------
Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami...

Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:38