![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam chyba proste pytanie związane ze Smarty.
Mam w php funkcję admin() oraz user(). Wstawiając to do szablonu .tpl, działa dobrze. Np
Jest widoczne tylko dla userów zalogowanych. Mam też element, który wyświetla się, jeśli są dane:
I teraz chcę zrobić tak, aby element nie wyświetlał się, jeśli użytkownik jest zalogowany. Próbowałem coś znaleźć w manualu, jednak nici. Szukałem przede wszystkim tutaj http://www.smarty.net/manual/en/language.function.if.php Druga rzecz: Chcę, aby po wejściu na pewien adres, ten sam element się chował. Problem jest taki, że strona wtedy nie wczytuje się z odrębnego pliku, a jest to część index.php. Najlepiej by było, gdyby była możliwość ukrycia tego elementu, jeśli w adresie strony występuje określony ciąg. Tylko nie mam pojęcia jak to zrobić, nie wiem nawet czego szukać w manualu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaprzeczeniem jest !user() && $dane
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli ten system logowania oparty jest na sesji, to w szablonie możesz zrobić:
do do drugiego problemu to też trudno mi powiedzieć nie widząc kodu, też wykorzystałbym tablicę $_SESSION a dodatkowe info być może znajduje się w $_SERVER -------------------- awake
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Najprościej bedzie Ci to zrobić tak: za pomocą php sprawdzasz czy użytkownik zalogowany i wysyłasz zmienna do szablonu... Np. Jesli zalogowany to wysyłasz 1 a jak nie to 0... I teraz w szablonie sprawdzasz zawartość zmiennej... {if $zmienna == 1}tu co ma sie wyświetlić jesli zalogowany{\if}
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra. Z ukrywaniem poradziłem sobie trochę na okrętkę, ale ważne że działa.
Dałem prosty kod
Przyznam, że aż mi głupio, że na to wcześniej nie wpadłem. Co do drugiego.. Wygląda to tak: jest plik index.php, gdzie są odwołania do różnych 'adresów'.
Wcześniej źle napisałem, że nie odwołuje się do żadnego pliku. Dalej idzie to przez .htaccess:
Czyli ostatecznie uzyskuję adres - adres_strony/_grupy I teraz zastanawiam się jak zrobić, aby ukrywało, gdy user jest na stronie _grupy. Myślałem o skorzystaniu z $_SERVER, jednak tutaj wyświetli mi chyba tylko adres_strony. Jakiś pomysł? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 13:05 |