![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie. Czy mając taki formularz jak poniżej, mozna w skrypcie php odniesc sie do value="strona", tak aby mozna bylo to modyfikowac itp? <form action="skrypt.php" method="POST"> Wpisz nazwę szukanej gry<br/> <input type=text name="szukaj" value="strona"><br/> <input type=submit value="Szukaj"> </form> Bo wiem ze aby odniesc sie do name="szukaj" trzeba wpisac: $POST['szukaj'] = "cos tam"; Chodzi o to ze chcialbym wykonac pewne operacje dla value="strona" z uzyciem instrukcji if ale nei wiem jak to zrobic... Bede wdzieczny za jakiekolwiek rady! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W zmiennej $POST['szukaj'] masz zapisaną wartość (value, w tym wypadku bedzie to 'strona').
Czyli jak chcesz robić coś w zaleźności od wartości $POST['szukaj'] to możesz zrobić to tak:
Po przesłaniu formularza otrzymujesz po prostu zmienną $POST['szukaj'], która ma wartość "strona" (i tyle). Nie wiem dokładnie czy o to Ci chodzi... (jak możesz to opisz co dokładnie chcesz zrobić). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Troche niedokladnie opisalem moj problem, zaczne od poczatku.
Wpadlem na pomysl aby zrobic sobie prosta wyszukiwarke na swoja strone oparta na zasadzie: jesli w polu tekstowym wpisany zostanie tytul jakiejs gry to zostane przeniesiony na podany w kodzie adres. Moj formularz to: Zas kod skryptu php wyglada tak:
I gdy wpisze sie w wyszukiwarce "gra" to przenosi mnie na adres str.html, ale przenosi mnie takze gdy wpisuje byle co, a jak widac w kodzie chcialem zrobic to tak ze jesli $post['szukaj'] nie jest rowna gra to przenosi mnie na test.html, ale to sie nie dzieje. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj podwójne =, pojedyncze to przypisanie. Ten post edytował korro 20.10.2009, 15:46:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Gdy robie podwojne = to wtedy nawet nie przekierowuje mnie ;/
I wczesniej szukalem juz alternatywnego rozwiazania... chcialem przypisac wartosc wartosci strona, i jesli wartosc ta byla wpisana w polu tekstowym to przenosila mnie na konkretny adres, ale wlasnie nie wiem jak sie odwolac do wartosci (value strona). Troche trudno wytlumaczyc ten problem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to daj $_POST zamiast $POST.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
heheh no taaak
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:12 |