![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ucze się php, i robie prosty programik do logowania. Wykorzystane są 2 skrypty: rejestrujący userów:
Plik mini baza z danymi o userach, ich hasłach i kontach pocztowych: baza.txt oraz plik do logowania oraz sprawdzania czy user jest juz zalogowany z wykorzystaniem sesji.
Wydaje mi się, że powinno grać jednak po udanej rejestracji ,przy próbie logowania za każdym razem mam "Podałeś złe dane". Wydaje mi się, że coś moze być coś nie tak z funkcją sprawdzanko(); ale potrzebuje jakis wskazówek. ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W drugim pliku nie wywołałeś funkcji wczytywanie();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie byłoby Ci lepiej trzymać danych w bazie danych, zamiast w pliku? Takie coś nie jest zbyt bezpieczne.
Ten post edytował Kszyhuu 18.10.2009, 18:51:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W drugim pliku nie wywołałeś funkcji wczytywanie(); Dzięki to pomogło. Podsumowując, funkcję o ile nie jest ona użyta gdzieś indziej w kodzie, trzeba wywoływać zawsze zeby zadziałałą Nie byłoby Ci lepiej trzymać danych w bazie danych, zamiast w pliku? Takie coś nie jest zbyt bezpieczne. Pełna zgoda. Tylko to nie jest projekt uzytkowy a jedynie do nauki...A pierw należy nauczyć się takich prostych operacji na plikach zanim zacznę wykorzystywać bazy danych i szyfrowanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem logowanie i rejestracja przy użyciu bazy danych jest łatwiejsza, niż zabawa z plikami. Przy rejestracji wystarczy dać inserta a później tylko to porównywać.
Coś w ten deseń. Pisane na kolanie, może zawierać błędy, ale mniej więcej będziesz wiedział jak się za to zabrać w razie czego. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie. Co prawda jestem jeszcze "przed" obsługą baz danych w php, ale jak już "dojdę" do tego to napewno wesprę się twoim przykładem.
Wracając do mojego pliku index.php, w zasadzie index w tablicy rezultat[]; powinien wyglądać tak: gdyż, skrypt sprawdzając przypisane id usera zakłada, że user z $id=0 to gość a kazdy user z $id<0 to user zarejestrowany |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:52 |