![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od dłuższego czasu przeglądając różne kody źródłowe zauważyłem, że czasami ludzie przed dołączeniem zmiennej typu liczbowego konwertują ją funkcją strval. Jednak nie używając tej funkcji PHP nie zwróci komunikatu błędu czy warninga. Mam na myśli sytuację:
Ma to jakikolwiek sens? Może we wcześniejszych wersjach PHP trzeba było tak robić i dlatego to stosują? Czy może to po prostu zwykły błąd programisty wynikający z niewiedzy? Ten post edytował Walian 18.10.2009, 14:10:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strval z tego co wyczytałem zwraca podaną wartość w postaci stringa. IMHO takie zastosowanie jest lekko bezmyślne. Możemy równie dobrze opatrzyć liczbę w zmiennej w apostrofy i efekt będzie ten sam. Ta funkcja może być pożyteczna w niektórych sytuacjach, ale w przykładzie podanym przez ciebie raczej nie ma ona sensu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("Kildyt") Możemy równie dobrze opatrzyć liczbę w zmiennej w apostrofy i efekt będzie ten sam. W przykładzie zastosowałem przypisanie, ale bierzmy pod uwagę, że do zmienna $liczba nie jest stringiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 55 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co Ci nie dziala? Jezeli masz taki kod jak napisales to pewnie ze nie zadziala z zamknieciem petli ")". A tak poza tym jak to poprawilem to normalnie wypisalo.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:30 |