![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem. Podczas pisania skryptu do kolorowania składni (coś a'la to z forum phph.pl) napotkałem problem jak kolorować kod pomiędzy znacznikami [,code][/,code] na odpowiednie kolory.Rozwiązaniem było geshi. Wszystko ładnie pięknie, lecz po wyciągnięciu kawałka do pokolorowania, zamienia ono zmienne, czyli kod:
I teraz $content to:
Egzemplarzowanie:
I teraz po wywołaniu tego zwróci pokolorowane, lecz usunie zmienne, nie pokaże ich, czyli powyższy przykład to:
I teraz dzieje się to przy wyciąganiu fragmentu kodu poprzez backreference.
Pokaże [code lang="php"]$zmienna = 6;[/code] ale następny krok:
Pokaże już = 6; Jak zrobić aby to co jest łapane w backreference nie było interpretowane? pozdrawiam Ten post edytował marcim 16.10.2009, 21:11:50 -------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 8 Dołączył: 19.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W miejscu gdzie przypisujesz cały kod do kolorowania do zmiennej używaj apostrofów zamiast cudzysłowów.
Temat: PHP cudzyslow a apostrof |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale poprzez przypisanie do backreference fragmentu kodu jest on interpretowany. A tam nie mam jak zmienić, bo jest on już interpretowany w locie.
Jak zrobić, aby "\\2" nie reinterpretowało zmiennych zawartych w backreference? Nie mogę tego umieścić w '\\2' bo to będzie ciąg znaków a nie backreference. Pozdrawiam -------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:48 |