![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem który nie wiem za bardzo jak ugryźć, szukałem w manualu ale raczej nie ma takiej funkcji, a sprawa wydawało by sie dość prosta.
Mam tablice 1: $a['jeden'] = 'wefwefwe'; $a['dwa'] = 'efrvg3433'; $a['trzy'] = 'srvg39423fw'; i drugą tablicę zawierającą nazwy indexów z pierwszej tablicy: $b = array('jeden', 'trzy'); Chcę teraz porównać obie tablice tak żeby z w rezultacie zostało tylko $a['dwa'] (czyli usunąć element o indeksie 'jeden' i 'trzy'). Ma ktoś może pomysł jak to zrobić? Z góry dziękuję za jakąś pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam zapoznanie się np. z foreach()
![]() $b = array('jeden', 'trzy'); $a['jeden'] = 'wefwefwe'; $a['dwa'] = 'efrvg3433'; $a['trzy'] = 'srvg39423fw';
// Pomógł++ // dałeś to samo (rozbudowane o warunek) co ja - ja dostałem więc Tobie też się należy // ayeo -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Da się to ogarnąć jakoś sprytnie natywnymi funkcjami dotyczącymi operacji na tablicach. Jednak tak na szybko to proponuję:
Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat foreach( $b as $key ) { unset( $a[ $key ] ); } sprytne i proste, ehh tak to jest jak sie siedzi kilkanaście godzin przy kompie to w końcu mózg sie lasuje ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:53 |