![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam nastepujacące dwie funkcje jQuery:
No i nie rozumiem tutaj jednej rzeczy. Jak widac konstrukcja tych funkcji jest praktycznie identyczna, tylko ze w pierwszej slowko $(this) odnosi sie do $('#menu).find('a') a w drugiej slowko this odnosi sie do $('#messages'), tak przynajmniej wynika z tego co wywnioskowalem w czasie prob, bledow i testowania. Od razu zatrzymam sie na chwile przy drugiej funkcji, obsługuje ona taki kod (a raczej powinna obslugiwac bo nie dziala tak jak powinna - zaraz wytlumacze dlaczego) : No wlasnie, druga funkcja powinna analogicznie do pierwszej zwracac mi value dla inputa, ale tego nie robi, wlasnie dlatego ze slowko $(this) - z tego co mi sie wydaje - odnosi sie tutaj nie do $(".message").find('label') - jakby wynikalo z analogii do pierwszej funkcji - lecz odnosi sie do $('#messages') i przez to nie moge wyciagnac atrybutu value. Moze ktos mi wytlumaczyc ten fenomen ? Dlaczego w pierwszej i drugiej funkcji - choc zbudowanie prawie identycznie - $(this) odnosi sie do roznych czesci ? Ten post edytował Wolfie 13.10.2009, 17:28:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakieś błędy w firebugu, czy nic? A pokaż, co zwróci Ci taki zapis: (w firebugu)
1. $(this) -> a, .attr() -> wartość w a (co prawda a raczej nie ma pola value, ale niech Ci będzie) 2. $(this) -> label, .find() -> input, .val() -> wartość inputa -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Rozwiazalem problem w ten sposob :
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:08 |