|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam od jakiegoś czasu usiłuje zrobić swój własny kontroler który dziedziczył by po zend_controller_action.
Więc tak chce powiedzmy zrobić tak żeby w każdym kontrolerze miał napis test 1) stworzyłem w library/App/Controller/Test.php
no i teraz sobie w IndexControllerze zamieniam Zend_Controller_Action na:
Wyskakuje mi taki błąd Fatal error: Class 'App_Controller_Test' not found in /home/users/test/www/application/controllers/IndexController.php on line 2 Co robie źle? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%)
|
Masz całkiem jasno podane, że PHP nie może znaleźć klasy. Jak masz skonfigurowany autoloader?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
No mam wszystko z najnowszego qucikstarta.
autoloader:
index.php na wszelki wypadek
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
odgrzewam temat bo mam podobny problem. Na początku powiem że dopiero zaczynam się uczyć Zend'a. I postanowiłem podpiąć Smarty. Korzystając z tutoriala jakoś mi się udało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale chciałbym zrobić, to w ten sposób abym nie musiał w każdym pojedynczym kontrolerze wrzucać kilkunastu linijek inicjalizacyjnych smarty. A chcę katalog library zenda zostawić w spokoju - tzn nie umieszczać tam własnych klas, aby w razie późniejszych aktualizacji nie zapomnieć tam znowu dodać. Zrobiłem sobie klasę SmartyController która dziedziczy po Zend_controller_action, i następnie Indexcontroller i resztę dziedziczę po SmartyController.... I jakoś działa, ale chciałbym abym nie musiał w każdym kontrolerze wrzucać require'ów : CODE <?php require('Smarty.php'); require('SmartyController.php'); //class IndexController extends Zend_Controller_Action { class IndexController extends SmartyController { function indexAction() { $this->view->title = "Panel"; } public function init() { parent::init(); } } Smarty.php to klasy, interfejsy do widoku itp SmartyControler.php to klasa inicjująca Smarty z konfiguracją katalogów itp Próbowałem to require'ować w głównym index.php, ale w zależności w którym miejscu to wrzucę, to wyrzuca różne błędy brakujących klas. Pewnie jest to związane z kolejnością wrzucania klas przez silnik Zenda, a tego niestety nie znam. Proszę o jakąś podpowiedź jak to obejść. Pozdrawiam i dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 10:12 |