![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, raczkuje w temacie programowania obiektowego. Ale postanowilem sprobowac i napisalem mini system rejestracji, nic specjalnego, wyprobowanie kilku funkcji i insert do bazy.
Pytanie takie. Czy jest sens takie cos pisac? funkcjami zrobilbym to samo i zajelo by mi to mniej miejsca. Czym sie kierowac tworzac klasy i obiekty?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Czy jest sens takie cos pisac? W formie w jakiej ty to napisales - nie ma najmniejszego.Tworzysz klasę, która tylko i wyłącznie wykonuje mysql_connect - bez sensu. Poczytaj może wpierw trochę więcej o klasach i ich zastosowaniach, poprzeglądaj tematy obiektowe na forum, a potem bierz się za klasy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsze Twoje podrygi z obiektowym PHP będą zapewne śmieszne jak wielu z nas. Ja również przestawiam się na obiektowe "myślenie". Im w starsze własne pomysły zaglądam tym większy śmiech/żal mi towarzyszy/ściska.
Swoją drogą polecam tak jak kolega wyżej zapoznać się z jakimś gotowcem. Gotowy kod PHP np. rozrzerzeń PEAR (tam jest 100% obiektowy). Zapoznaj się od wewnątrz z budową systemów szablonów, np. SMARTY. Poza tym książki... (; No i co dodać. Obiecnie staram się "skumać" MVC, ale jak już doszedłem wcześniej do wniosku i przeczytałem niejeden wątek-tasiemiec na tym forum. Każdy ma własny MVC (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli chodzi o bazy danych zobacz jak działają ORM-y. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:30 |