![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 1 Dołączył: 18.05.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam problem kombinuje jak tu zrobic postac ktora stoi na srodku a jak na cisne w,s,d,a to sie obrazek przesuwa chodzi mi cos takiego jak w "tibi"postac sie niby porusza a ciagle stoi po sierodku ekranu.to co narazie mam
pomocy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie polecałbym chyba jednak użycie do tego Canvas, ale tak też da radę.
Masz więc diva na około pewnie z overflow:hidden i width, height a po nacisnieciu jakiegos przycisku, div z tlem, ktory znajduje sie w tym ograniczajacym divie ma sie przesowac. jak naciskam np Prawo: document.getElementById('tlo').style.left -= szybkosc_ruchu_ludka+'px'; document.getElementById('ludek').style.backgroundPosition -= "wspolzedne sprita ruchu w prawo ludka"; itp... Pomysl dosc ciekawy, ale nie polecam go. Wyobraz sobie ze plansza ma powiedzmy 3000x3000 px (co wcale olbrzymim obszarem nie jest). 1 - musisz to wczytac, 2 - musisz to przewijac. Pal licho z wczytaniem (zrobisz preloadera), ale potem to plynnie przewijaj... Nie każdy ma w domu komputer od NASA - w koncu do takiej gry dorzucisz i inne kolizje itp, i większość maszyn się zadławi (chyba że to gra ala "panzer"). Osobiscie polecam techniki tworzenia map na spritach: Na ponizszej stronie masz fajne objasnienia - z prawej strony jest seria tutoriali jak tworzyc gry z mapami we flashu. przeniesc to do JS to nie problem, chociaż wydajność spadnie. http://oos.moxiecode.com/ + bardzo fajny tutorial na bazie tamtego: http://tonypa.pri.ee/tbw/start.html jak mowilem na poczatku - moim zdaniem lepiej bylo by zastosowac Canvas, ktory jest calkiem latwy w obsludze (dodatkowo pozbedziesz sie dzieki temu problemu "zaznaczania kursorem obrazkow"), albo przeniesc sie na flasha. Moglbym wyswietlac cala grafike itp we flashu, a w razie czego wszystko przesylac do JS (chocby za pomoca getURL). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:45 |