![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Szukałem sposoby zmiany moich linków z index.php?id=strona na jakies prostsze i znalazłem je - mod rewrite Poczytałem kilka tutoriali i wydaje mi sie, że wszystko robiłem ok, albno źle zrozumiałem to co było w nich napisane. Więc na poczatek mam to: plik .htaccess Kod RewriteEngine On RewriteRule ^kontakt$ index.php?id=kontakt skrypt w pliku index.php (na szybko pisany, żeby sobie przetestować, no ale jest) Kod <?php switch ($_GET['id']) { case kontakt: include('kontakt.htm'); break; default: echo 'Strona główna :-)'; break; } ?> i link Kod <a href="kontakt">kontakt</a> Ok a teraz problem. 1. Kiedy klikam w link wywala mi bląd (404) więc wnioskuje, że COŚ w .htaccess zrobiłem źle, ale co to juz nie wiem. 2. Jak tzrebaby to przerobić, zeby zamieniało jakikolwiek tekst w id i w strona (index.php?id=strona) na www.adres.pl/id/strona/, albo jesli sie nie da to chociaż zaleznie od tego czy w id jest a, czy b to by wrzucało a/strona, lub b/strona Bedę wdzięczny za KAŻDĄ pomoc, bo niestety doszedłem do momentu, w którym nie wiem już co zrobic. Pozdrawiam -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak na szybko, wiec moze nie dzialac, ale powinno
Kod RewriteCond %{HTTP_HOST} ^twojadomena.com$ [OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.twojadomena.com$ RewriteRule ^index.php?id=kontakt$ kontakt.html$1 [R=301,L] generalnie zapisales odwrotnie w rewriterule na moje oko, jesli dobrze zrozumialem co chcesz osiagnac -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dalej błąd.
plik index.php znajduje się obecnie w folderze "/demo", moze to ma jakies znaczenie. Ten post edytował Drav 11.10.2009, 20:03:57 -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dalej błąd. plik index.php znajduje się obecnie w folderze "/demo", moze to ma jakies znaczenie. zdecydowanie ma znacznie, dopisz demo/ przed index -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]()
|
|
i dalej 404 :/ nie mam pojęcia co robić. http://swiatdiablo.pl/demo/ - adres strony, może pomoze. -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ktoś tu coś kręci :/
1. Jak rozumiem chcesz zamiast linku typu twojastrona.pl/index.php?id=strona mieć link twojastrona.pl/strona? 2. Sprawdź najpierw, czy działa link zwykły: index.php?id=strona 3. Sprawdź w najprostszej formie, czy działa przepisywanie adresów: Kod RewriteRule index.html index.php [L] 4. Jeśli działa, to przepisz link przyjazny na zwykły: Kod RewriteRule ^(.+)/$ ?id=$1 [L] - przepisze adres typu mojastrona.pl/strona/ na mojastrona.pl/index.php?id=strona
|
|
|
![]()
|
|
po co mam przepisywać przyjazny na zwykły? nie ma byc czasem odwrotnie? ^^
ten 1 przykład działa poprawnie. Ten post edytował Drav 12.10.2009, 15:17:00 -------------------- XHTML | CSS | PHP (Uczę się :D)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:21 |