![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem, z którym już pewnie się spotkaliście. Otóż dla dwóch tabel: a i b stworzyłem tabelę referencyjną x. W tabeli b ma się tak do tabeli a, że każdemu rekordowi z a może odpowiadać jeden lub kilka rekordów z b. Do określenia tej relacji służy tabela x, która zawiera pary a.id i b.id. Praktyczne zastosowanie tej struktury ma wyglądać tak, że przy wyciąganiu rekordów z tabeli a, do każdego takiego rekordu powinno być przyporządkowane jeden lub więcej rekordów z b. Pytanie w jaki sposób to praktycznie zrobić, żeby było jak najbardziej optymalnie i wydajnie. Dla tego przykładu teraz mógłbym wykonać jedno zapytanie:
Takie zapytanie oczywiście dawałoby mi zduplikowane rekordy z `a` z różną wartością pól dołączonych z `b`. Mógłbym też wyciągać pojedyncze rekordy z `a` i dla każdego z nich stosować osobne zapytanie o pary, w których występuje z `b` Czy macie na to jakieś praktyczne rozwiązanie? -- Pozdrawiam MM |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select distinct
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
to zapytanie jest bez sensu, bo jesli dla a nie bedzie przypisanego zadnego b, to nie wyciągnie ci tych a. No chyba ze o to ci wlasnie chodzilo.
Jesli nie o to, to zapytanie powinno wygladac tak:
A w czym problem masz teraz? Jesli chodzi ci o grupowanie to: http://nospor.pl/grupowanie-wynikow-n35.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście, zapytanie lepsze. Tyle, że wyciąga mi zduplikowane rekordy w sytuacji jeżeli występuje wiele par pojedynczego `a` z różnymi `b`. Nie wiem jak to się ma do wydajności.
Załóżmy, że `a` to `pracownicy` a `b` to ich `pozytywne_cechy`. Teraz chcemy wyciągnąć listę pracowników i przy każdym zobaczyć listę ich pozytywnych cech. Czy obrabianie takich danych powinno się odbyć na poziomie PHP po otrzymaniu wyników podanego zapytania, czy też na poziomie SQL z zastosowaniem jakiegoś sprytnego zapytania. -- Pozdrawiam MM Jak by wyglądało takie zapytanie z SELECT DISTINCT? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Tyle, że wyciąga mi zduplikowane rekordy w sytuacji jeżeli występuje wiele par pojedynczego `a` z różnymi `b`. zgadza sie, jest to naturalna sytuacja dla takich relacji.Cytat Czy obrabianie takich danych powinno się odbyć na poziomie PHP po otrzymaniu wyników podanego zapytania, czy też na poziomie SQL z zastosowaniem jakiegoś sprytnego zapytania. W linku co ci dalem w poprzednim poscie masz opisane oba przypadki: obrobka w php i obrobka w mysql (uzycie GROUP_CONCAT)Cytat Jak by wyglądało takie zapytanie z SELECT DISTINCT? DISTINCT sluzy czemu innemu i tu sie nie sprawdzi.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok, spróbowałem na podstawie tego postu skonstruować jakieś zapytanie, ale nie bangla: wyciąga jeden rekord ze zduplikowaną zawartością nowego pola. Oto zapytanie:
|
|
|
![]()
|
|
funkcje GROUP_CONCAT stosuje sie razem z GROUP BY ktorego ty nie raczyles dodac
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No pięknie. Gra.
Całe moje zapytanie wygląda teraz tak (dodałem też WHERE)
Stokrotne Dzięki MM |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:08 |