![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie znam się za bardzo na PHP i MySQL, ale niestety "muszę" połączyć dwa serwisy. Mam serwis ogłoszeń np. na domenie "ogłoszenia", serwerze "ogłoszenia" i bazie danych "ogłoszenia" teraz tworzę stronę, na której chciałbym stworzyć małą społeczność. Oba serwisy dają możliwość rejestracji użytkownika edycji konta i takie tam. Problem polega na tym że oba serwisy mają dwie różne bazy danych stojące na dwóch różnych serwerach i dwóch różnych domenach. Jak to połączyć, aby użytkownik rejestrujący się w jednym serwisie, miał założone konto na obu serwisach - to samo hasło ten sam login, funkcjonalność poszczególnych paneli użytkownika nie będzie zsynchronizowana. Chodzi tylko o login i hasło... Dodam, że nie mogę umieścić ich na jednym serwerze na jednej domenie, ani w jednej bazie danych, tego niestety nie da się zmienić, mam jednak dużo czasu. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) PS. Wiem że porywam się na głęboką wodę (a może nie?), ale musieć znaczy chcieć (czy jakoś tak). (IMG:style_emoticons/default/rolleyes.gif) Z góry dzięki za wszelką pomoc, propozycje, i podpowiedzi Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tej nocy googel mnie zabije (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy PHP stoi na tym samym serwerze dla obydwóch serwisów? Wtedy nie byłby to problem - rozwiązałbyś sesją.
Jeżeli stoją na osobnych serwerach to tylko zabawa z ciastkami + jakieś cholernie mocne zabezpieczenie + ewentualnie przekazywanie z jednego do drugiego serwisu zmienną POST identyfikator sesji i utrzymywanie informacji o sesji na obydwóch bazach danych. Ciastka chyba odpadną przy różnych domenach na przykład: struktura tabeli dla sesji session_id id_user pass?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? - raczej nie - to możesz łatwo przy rejestracji zdublować. I teraz z jednego serwisu przechodzisz na drugi: nie przechodzisz linkiem tylko formularzem. Naciśnięcie linka do drugiego serwisu musi spowodować wysłanie ID sesji na przykład na pierwszym serwisie zapisz id sesji do bazy do każdej strony dodaj
link wiadomo dodajesz tam gdzie potrzebujesz. Natomiast to co masz wyżej dodaj w stopce każdej strony. teraz na drugim serwerze gdzie będą dane odbierane:
To jedno rozwiązanie. I jest ono delikatnie rzecz ujmując niebezpieczne i moze doprowadzić do przejęcia sesji. Zostawię jednak dla potomnych w razie gdyby komuś do czegoś innego się przydało. Natomiast w trakcie pisania odpowiedzi wpadłem na inny pomysł :F Procedura wygląda tak. Na obydwóch serwisach musisz mieć takie same nazwy pól do logowania. Na przykład teraz dodajesz do strony iframe'a (do obydwóch stron logowania na obydwóch serwerach) na koniec dopisujemy funkcję JS
jak dołozysz do tego ciastko to wszystko pięknie pójdzie i zalogujesz się na obydwu serwerach. Dlaczego najpierw na drugim serwerze się logujemy? żeby ciastko się ustawiło, i żeby możnabyło normalnie sesję zrobić Miłego dnia (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy z serwera A możesz połączyć się z bazą danych serwera B? i na odwrót? jeżeli tak to masz problem z głowy możesz wyedytować proces zapisywania użytkownika do bazy i po dodaniu do bazy macierzystej możesz dopisać dodawanie do drugiej bazy danych. Drugi sposób to zaimplementowanie obsługi protokołu Wykonywania zdalnych procedur, np. XML-RPC.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
serwis www - SERWER = Home.pl Domena = Netart wywalona na home.pl baza danych na home oczywiście
ogłoszenia - SERWER netart (nazwa.pl) domena netart baza danych = net art. Nie wiem jak to ze sobą współpracuje :/ Jmail. Dzięki za pomoc, ale o ile dobrze rozumiem (godz 4:47) ;/ napisałeś/aś ;p mi jak sprawić aby podczas przechodzenia z jednego serwisu na drugi, nie wylogowało użytkownika (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ... na pewno się przyda, jak już sprawie że wspomniany użytkownik będzie zarejestrowany za jednym razem na obu serwach. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) f1xer. XML-RPC zacząłem googlować, przeraziłem się i wyłączyłem przeglądarkę... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ... chodzi o to że w momencie kiedy użytkownik wypełnia formularz rejestracji na serwisie A to dzięki XML-RPC nieświadom niczego robi to również na serwisie B (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) całkiem sprytne by to było ... ok ok Już idę spać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dobranoc i dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
-T-ox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, a da się połaczyć np bazę webSPELL z bazą phpBB?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:28 |