![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką oto funkcję:
CODE function doCOLOR(obj) { textarea = document.getElementById(obj); var url = document.getElementById("kolor").value; var scrollTop = textarea.scrollTop; var scrollLeft = textarea.scrollLeft; if (url != '' && url != null) { if (document.selection) { textarea.focus(); var sel = document.selection.createRange(); if(sel.text==""){ sel.text = '[/color]'; } else { sel.text = '' + sel.text + ''; } //alert(sel.text); } else { var len = textarea.value.length; var start = textarea.selectionStart; var end = textarea.selectionEnd; var sel = textarea.value.substring(start, end); if(sel==""){ var rep = ''; } else { var rep = '[color=' + url + ']' + sel + ''; } //alert(sel); textarea.value = textarea.value.substring(0,start) + rep + textarea.value.substring(end,len); textarea.scrollTop = scrollTop; textarea.scrollLeft = scrollLeft; } } } a to mam w pliku html: Wiem, że kod jest nieprawidłowy, dlatego proszę o pomoc. Chciałbym, żeby po wywołaniu funkcji doCOLOR wstawiany był znacznik "[color=]" z aktualnie wybranym kolorem w polu select a nie z pierwszą pozycją(w tym wypadku czarny). Jak to zrobić? Pomożecie? Ten post edytował Blame 5.10.2009, 19:04:40 -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To Select ma mieć przypisane id, a nie pola Option. Option są "dziećmi" Select i jeśli zostanie pokazany poprzez id odpowiedni Select to dzięki temu będziesz mógł wyciągnąć jaki Option wybrano. Pamiętaj, że id musi być unikatowe w całym dokumencie. Używanie choćby dwukrotne tego samego id jest błędem i każdy walidator Ci to wytknie jako niepoprawność.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki! Raczkuje w temacie więc twoja pomoc bardzo mi się przydała. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić, żeby w/w funkcja miała miejsce po kliknięciu na dane pole option?
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 33 Dołączył: 30.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w select daj event onchange
-------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
Jeśli udało Ci się rozwiązać problem podziękuj osobom, które ci pomogły. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi Ci o cos takiego?
Ten post edytował MateuszScirka 5.10.2009, 20:27:53 -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pamiętaj, że zdarzenia masz dla "rodzica" czyli dla Select
![]()
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 12:25 |