![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Do funkcji, która dodaje do bazy przekazuję kilka parametrów. W jaki sposób sprawdzić każdy parametr funkcją przed dodaniem do bazy, żeby nie pisać tyle razy wywołania funkcji ile jest parametrów, tylko zrobić to jakimś automatem ? Chciałbym odwoływać się do parametrów po nazwach takich jakie nadałem. -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Pokaż kod funkcji, żebyśmy wiedzieli jak się za to zabrać.
Dodatkowo przejrzyj http://pl2.php.net/func_get_args -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm właśnie o tej funkcji wiem, ale jak będzie większa ilość argumentów to lepiej(dla mnie) by było po nazwach się do tego odwołać, a nie po indeksach arg[0],arg[1]... jeśli jest taka opcja.
W zasadzie takie rozwiązanie potrzebuję do kilku funkcji. Poniżej przykład jak funkcja może wygladać. Wolałbym uniknąć tego typu "sztywnego" rozwiązania.
Ten post edytował Thuunder 5.10.2009, 13:21:59 -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Powiedz mi jeszcze, a jeśli to będzie metoda to chyba nie można tego tak rozwiązać ?
Dostaję komunikat "func_get_args(): Can't be used as a function parameter" -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]()
|
|
Tfu racja mój blad.
Nie ma różniczy czy to metoda czy funkcja. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie
![]() -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:07 |