Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Debian - Apache - Cały serwer pada, dużo operacji na plikach
bim2
post 4.10.2009, 21:31:35
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, spotkał się ktoś może z takim czymś że nagle pada mu serwer? Postawionego mam Debiana. Było bardzo duże obciążenie bazy ale udało mi się jakoś to opanować, to teraz co jakiś czas system się wyłącza.

Jest bardzo dużo operacji, bo dużo wizyt, do tego program jest co także ze stroną się synchronizuje oraz non stop pobiera dane z zewnątrz przez php-cgi.
Jako cache bazy używam zwykłych plików .txt
Nie wie ktoś czym to może być spowodowane?
Czy file_get_contents oraz file_put_contents może doprowadzić do wyłączenia się całego serwera?

Bardzo proszę o pomoc bo jestem w kropce.
PS. Mogę podać więcej danych.

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
chlebik
post 4.10.2009, 22:24:07
Post #2

-----

Z moich jakis tam doswiadczen z wiekszymi obciazeniami to wiem jedno - operacje na plikach potrafia byc jeszcze bardziej zasobozerne niz operacje na bazie. W ogole pomysl by trzymac jakikolwiek cache na plikach jest moim zdaniem poroniony. Od takich rzeczy jest RAM i tego sie trzymajmy.

Co do wylacznia - trudno powiedziec. Przy pewnym obciazeniu systemu czasem dzieja sie takie rzeczy, ze na prozno szukac ich w tutorialach czy manualach. Ja bym jednakze migrowal na rozwiazania pomijajace wykorzystanie plikow - jesli temat bedzie sie powtarzal, wowczas bedziemy myslec dalej.

--------------------
"Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog
KulturalnyChlebik
+Quote Post
bim2
post 5.10.2009, 20:04:13
Post #3

-----

Chyba doszedłem co jest nie tak. Serwer pada zaraz po wystartowaniu zasobożernej akcji uruchamianej przez crona. Robie sobie logi w cronie co już się zrobilo a co dopiero zaczeło i wyszło że pobieranie danych z bazy, później przeliczenie tego i znów dodanie wszystko psuje. Ale żeby wszystko siadało? Mysql czy apache rozumiem, ale system nie powinien klęknąć. Sprawdzę dziś czy to na pewno to i będę szukał dalej.

Powoli przenoszę się na memcached.

--------------------
+Quote Post
Zbłąkany
post 5.10.2009, 20:54:53
Post #4

Administrator serwera

Grupa: Developerzy

-----

Jeśli był wyciek pamięci, to normalne, że system padł. Potrzebujesz OOM-Killer'a w jądrze w takim razie tongue.gif

--------------------
Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox
Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..."
Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL"
+Quote Post
bim2
post 6.10.2009, 14:53:31
Post #5

-----

Hmmm, obrabianie właśnie tych danych wszystko psuło. Usunąłem ponad 7mln rekordów i jest ok. :/ Więc wychodzi na to że będę musiał archiwum trzymać jedynie z miesiąca... :/

--------------------
+Quote Post
jmail
post 7.10.2009, 01:49:34
Post #6

-----

a ze tak grzecznie spytam jaka to baza danych? MyShitql? jeżeli tak to może być problem z pobieraniem większej ilośc danych z bazy. sugeruję rozbić to na kilka paczek po mniejszej porcji tongue.gif
+Quote Post
Zbłąkany
post 7.10.2009, 07:23:46
Post #7

Administrator serwera

Grupa: Developerzy

-----

Przy okazji pokazałbyś jakieś logi do czasu sprzed upadku systemu. To by było pomocne w diagnozowaniu smile.gif

--------------------
Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox
Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..."
Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL"
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:35