![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chcialbym pobrac ciastko z innego serwera, a nastepnie odczytac zawartosc tez na innym serwerze, narazie naskrobalem takie cos:
cos.js: Kod document.write(document.cookie); ciacho.html Kod <script src="cos.js"> </script> no i cos.js wlaczam na mojej drugiej stronie, nastepnie na pierwszej i dostaje ciastka z serwera gdzie jest cos.js, musialbym zapisac te dane do pliku/sesji/ciastka prawda? ale z php nie moge polaczyc.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciastka z założenia są dla danej domeny. I nie chciałbyś żeby druga strona miała dostęp do ciastek zakładanych przez pierwszą.
A jeśli masz na myśli, że utworzysz ciastko przez stronę na serwerze A, a potem te ciastko odczytasz (też na serwerze A), to: JS cookies PHP setcookie i $_COOKIE -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobrze zrozumiales za 1 razem, tak chcialbym
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To teraz wyobraź sobie, że na stronie X skrypt zapisuje w ciasteczku jakieś info (np.: o Tobie). Ty wchodzisz na stronę Y, która może odczytać/zmodyfikować to ciasteczko, na prawdę chciałbyś? A jeśli strona zapamiętuje dane logowania w ciasteczku, i ktoś z innej je przejmie, zaloguje się na Ciebie i zrobi burdel?
Jest możliwość zapisania ciasteczka, bez podawania domeny, do której należy, wtedy wszyscy mogą je odczytać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
heh ja wiem jak to dziala i jakie sa konsekwencje
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 06:14 |