![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Otóż potrzebuję zmienić to: Na formularz tylko do podania swojego adresu i po wysłaniu, żeby dany adres e-mail był przesyłany do jakiegoś pliku lub na mój e-mail. Zupełnie nie wiem jak to zrobić, gdyż się na tym nie znam. Znalazłem coś takiego:
I nie wiem, które wykreślić pola, żeby wysyłało tylko adres e-mail bez nazwiska, imienia i treści. Czy możecie mi jakoś z tym pomóc? Bardzo proszę, gdyż nie znam się na tym... Ten post edytował max110 4.10.2009, 01:07:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Otóż potrzebuję zmienić to: (...) Na formularz tylko do podania swojego adresu i po wysłaniu, żeby dany adres e-mail był przesyłany do jakiegoś pliku lub na mój e-mail. Zupełnie nie wiem jak to zrobić, gdyż się na tym nie znam.
Ponieważ w formularzu atrybut action jest ustawiony na ="" więc dane z formularza rafią do tego samego skryptu, z którego zostały wysłane. Powyższy kod php powinien być w związku z tym w tym samym pliku co formularz. Kilka uwag: 1. Nie używaj znaku @ np. @mail("adres@domena.pl","..... - linia nr 33) jeśli jesteś początkujący. Przez to nie wywali ci komunikatu o błędzie i nie będziesz wiedział co jest grane. 2. Te style i tabelki - po co one w kodzie, jak mowa o formularzu i mailach a nie o stylach ? Zamęczysz ludzi takimi kodami na forum (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) Ten post edytował Wiktor P. 4.10.2009, 08:13:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdź bez tej linii (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
Ten post edytował Wiktor P. 4.10.2009, 14:30:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałbym jeszcze sprawdzenie, czy zmienna nie jest pusta. EDIT:
Ten post edytował ADeM 4.10.2009, 14:57:55 |
|
|
![]()
|
|
Dodałbym jeszcze sprawdzenie, czy zmienna nie jest pusta. Ja bym jeszcze dodał walidację danych, próby włamania, sprawdzenie poprawności maila poprzez wyrażenia regularne i kilka innych ale nie o to się rozchodzi - założyciel postu jest raczej początkujący.
Ten post edytował Wiktor P. 4.10.2009, 17:49:42 |
|
|
![]()
|
|
Przyznam szczerze, że nie udało mi się w ten sposób niczego stworzyć, ale i tak wielkie dzięki za pomoc.
Znalazłem coś takiego: plik wysylanie.php
Działało świetnie, ale niestety od jakichś dwóch godzin już nie dostaję tych wiadomości. Nic nie zmieniałem ani na stronie ani w skrypcie. Czego może być to wina? Coś z serwerem? e-mail na gmailu Wyślwietla komunikat, że wysłało, a niestety tej wiadomości nie dostaję. Możliwe jest, że dojdzie za kilka godzin, choć jeszcze dwie godziny temu dochodziły w kilka sekund? Ten post edytował max110 4.10.2009, 22:42:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Sprawdź spam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
@eidt Wszystko się mogło zdarzyć. Jak się logów nie dorwiesz, to możemy gdybać, działa? Działa, nie ruszaj. Ten post edytował cojack 4.10.2009, 23:04:39 |
|
|
![]()
|
|
Sprawdzałem. Przeniosłem skrypt na inny serwer i teraz działa.
Czy tamten serwer mógł zablokować wysyłanie e-maili? |
|
|
![]()
|
|
Wyślwietla komunikat, że wysłało, a niestety tej wiadomości nie dostaję. Możliwe jest, że dojdzie za kilka godzin, choć jeszcze dwie godziny temu dochodziły w kilka sekund? Nie raz spotkałem się z takim zachowaniem. Dlatego nie jest wskazane używanie funkcji mail() tylko osobnej klasy wysyłającej maile jak np. phpMailer http://phpmailer.worxware.com/ Funkcję mail() raczej powinno się traktować jak programowanie w Turbo Pascalu - do ćwiczeń. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:17 |