![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z zapytaniem, w którego sklad wchodzą 2 tabele. tabela 1 ---------------------------------- | idT1 | pT1 | ---------------------------------- | 1 | 1,2,5 | | 2 | 2,5,7 | | 3 | 1,3,5 | ----------------------------------- tabela 2 ---------------------------------- | idT2 | pT2 | ---------------------------------- | 1 | jabłka | | 2 | gruszki | | 3 | śliwki | | 4 | wiśnie | | 5 | maliny | ................. | 7 | morele | ----------------------------------- i chcę otrzymać takie dane ---------------------------------- | idT1 | pT2 | ---------------------------------- | 1 | jabłka | | 1 | gruszki | | 1 | maliny | ----------------------------------- Stosowałem SELECT * FROM T1, T2 where idT2 in (pT1) i .... lipa. co robie źle? Jak ten problem rozwiązać. Dzięki za pomoc. Ten post edytował wlodek 4.10.2009, 20:46:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 31.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka! użyj substringa:
wykrywasz pozycję pierwszego przecinka, wtedy te znaki sprzed "," dajesz do tabeli tymczasowej (albo na bieżąco podmieniasz). Obcinasz przecinek i znaki przed nim. itd. Wtedy masz każdy po-przecinkowany rekord pokrojony na pojedyncze rekordziki. Ja w pracy zrobiłem to w while za pomocą procedury składowanej. mam nadzieję że jasno sie wyraziłem. Ten post edytował someone.cool 5.10.2009, 11:02:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
masz źle zaprojektowaną bazę.
Nie jedno pole z wartosciami po przecinkach, a dodatkowa tabela ktora przechowuje ID pierwszej tabeli i drugiej tabeli pole: 1 | 1,2,5 | bedzie zastąpiony w tej nowej tabeli takimi rekordami: 1,1 1,2 1,5 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.07.2025 - 00:30 |