![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
stworzyłem sobie listę adresów emailowych, która ukazuje się w taki sposób: Kod pracownik-abc@firma.pl<br> pracownik-abcde@firma.pl<br> pracownik-abcd@firma.pl<br> pracownik-abcdef@firma.pl<br> pracownik-ab@firma.pl<br> pracownik-abcdefg@firma.pl<br> Chciałbym ją posortować według ilość znaków każdego adresu emailowego. Nie chodzi mi o sortowanie alfabetyczne, ale od najkrótszego do najdłuższego. Żeby wyglądało to mniej więcej tak: Kod pracownik-ab@firma.pl pracownik-abc@firma.pl pracownik-abcd@firma.pl pracownik-abcde@firma.pl pracownik-abcdef@firma.pl pracownik-abcdefg@firma.pl Doszedłem już do tego że żeby zmierzyć ilość znaków muszę użyć "strlen", ale nadal nie wiem jak zmierzyć ilość znaków każdej osobnej linii, tak żeby można to było później posortować. Czy ktoś może wie jak mogę to zrobić ? Nie chciałbym wrzucać tej listy do bazy danych, gdyż będzie ona generowana jedynie na krótki okres i zajmowałoby to jedynie niepotrzebnie miejsce. Ten post edytował jacek115 3.10.2009, 20:25:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 3 Dołączył: 28.06.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz to w jakims pliku to normalnie jedziesz w petli i dajesz żeby liczyło ci znaki w linki i potem przechodzenie do nowej itd. Pętlą While możesz to spokojnie zrobić.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Proste jak budowa cepa, od tego jest funkcja usort wygląda to mniej więcej tak:
Dziękuje. -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
wielkie dzięki cojack
po zamianie
na
działa właśnie tak ja chciałem. Teraz głowie się tylko nad tym jak umieścić wszystkie te adresy w tablicy (array), bo jak już wcześniej wspomniałem mam je w takiej formie: i są one w zmiennej pobrane funkcją file_get_contents z innej podstrony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z funkcji file(), a nie file_get_contents();
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A no sory, pytajniczki mi się pierdykły
![]() Ogólnie ta linijka powinna wyglądać tak: Ten post edytował cojack 4.10.2009, 21:53:18 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki wszystkim, działa świetnie
![]() Mam jeszcze tylko ostanie pytanie: używając: dostaje wyniki w takiej formie:
Jak mogę pokazać wynik w takiej samej formie jak był poprzednio, przed sortowaniem ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:29 |