![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z góry przepraszam jeśli swój problem opiszę niezbyt jasno ale dopiero zaczynam uczyc się SQL'a ;]
Uczę się z książki 'SQL od podstaw', staram się każdy przedstawiony tam przykład testowac i na jednym z takich przykładów się wyłożyłem. Kiedy próbuję w MySQL'u (wersja nowsza niż 4.1) wpisac takie zapytanie:
wyskakuje mi następujący komunikat o błędzie: 'Subquery returns more than 1 row' więc zastanawaim się czy w książce jest błąd (nie zdziwiłbym się bo jak do tej pory było ich sporo) czy MySQL nie obsługuje tego typu zapytań? Nie wiem czy ma to znaczenie ale IdentyfikatorCzlonka i IdentyfikatorFilmu to liczby całkowite z zakresu 1-15 a IdentyfikatorLokalizacji to liczby calkowite z zakresu 1-3. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje się że w książce jest błąd, obstawiałbym ostatnie podzapytanie, spróbuj tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po takiej modyfikacji ostatniego podzapytania wyświetla się wynik ale zły - 'limitując' odpowiedzi trzeciego podzapytania sprawiamy że funkcja 'MAX' wcześniejszego podzapytania traci sens.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz powinno być poprawnie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teraz faktycznie działa jak trzeba, dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:59 |