![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mój problem polega na tym, że chcę otworzyć plik typu xml który już jest w internecie. Link do niego jest na zasadzie http://costamcostam.pl/asdf/qwerq/123456, gdzie 123456 to nazwa pliku (bez rozszerzenia, w tym .xml) Ogólnie błąd wyskakuje przy funkcji fopen. Gdy ten sam link wklejam do przeglądarki - uzyskuję jego tradycyjny podgląd. Czy php nie "łapie" tego, że to xml? Czy może ta strona jakoś blokuje do siebie dostęp dla tej funkcji? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 2.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz podać pełną nazwę pliku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, dlatego się buntuje. Jak to obejść w takim razie? Ten plik zdaje się nie mieć w ogóle rozszerzenia. Wmawianie mu, że to .xml - nie pomaga - nie znajduje go.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A treść błędu to już nie łaska podać?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Warning: fopen() [function.fopen]: php_network_getadresses: getaddinfo failed: Temporary failure in name resolution in <plik, linia>
Warning: fopen(http://xxxxxxxxxxx/123456) [function.fopen]: failed to open stream: php_network_getadresses: getaddrinfo failded: temporary failure resolution in: <plik, linia> przepisywałem ręcznie, pewnie są literówki Kopiowanie całageo pliku curlem do jakiegoś tymczasowego i odczytywanie z niego danych już normalnie fopenem jest chyba mało sensowne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Skoro z fopenem masz takie cyrki to spróbuje curlem. Powiedz mi jeszcze jak masz ustawiona opcje allow_url_fopen ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kopiowanie całageo pliku curlem do jakiegoś tymczasowego i odczytywanie z niego danych już normalnie fopenem jest chyba mało sensowne? tak - mało sensowne - jeśli curl'em poprawnie Ci się pobiera to czemu nie operujesz od razu na pobranej zawartości zamiast zapisywać to na dysk i dopiero odczytywać?? linku nawet nie podałeś to skąd mamy wiedzieć jak to zabezpieczone?? - udaj przeglądarkę - w fopen też możesz wysłąć odpowiednie nagłówki i wcale nie musi być link z rozszerzeniem - zainteresuj się stream_context_create - przykład masz też przy drugiej funkcji co możesz użyć zamiast fopen czyli np. file_get_contents do wyboru masz jeszcze np.: fsockopen - jeśli nie masz c'a (a z postów widzę, że masz) - choć więcej zabawy ![]() -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Skoro z fopenem masz takie cyrki to spróbuje curlem. Powiedz mi jeszcze jak masz ustawiona opcje allow_url_fopen ? Jest na On. Ten plik z internetu jest jednym z wielu jakie przetwarzam ale reszta jest na dysku i do nich bezproblemowo wbijam przez fopen() i potem fgets() by pobrać każdy wers pliku i ładnie zparsować. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:54 |