![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problema związanego z js, niby nic trudnego, ale nie znam js w takim stopniu żeby go rozwiązać. Otórz potrzebuje do niusów coś takiego żeby: Do każdego niusa z założenia ma być kilka obrazków, obrazki, a włąściwie miniaturki aja być wyświetlane obok niusa. Wszysko ok. tylko nie moge napisać skryptu tak zeby po kliknięciu na link/button przeskakiwał włąściwy obrazek, w przud albo w tył... wogule mam już dość tego skryptu... może ktoś nie poratuje? Może być nawet(najlepiej
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nei wiem jak masz to rozwiazane, ale proponuje zrobic tablice obrazkow, i tablice newsow, i jedna zmienna okreslasz, ktory news i ktory obrazek jest wyswietlany, a zmiane tego to juz mysle ze poradzisz sobie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TRa, włąśnie z tom piekielną podmianą się najwięcej morduje... mam problrmy z takim poznaczaniem obrazków - name - żeby podnieniało włąściwy i nie wywalał błędów...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no juz pisalem, musisz miec tablice w ktorej masz wszystko zapisane,w jaki sposob rozniasz ktory news ma byc wyswietlony ? zastosuj ta sama technike do wyswietlania obrazkow, wrzuc tu jakis kod, daj link, pokaz cos.... to sie zobaczy..
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod function Galery(Id)
{ var photos=new Array(); var which=0; var AddIn = 0; var MyName = Id; this.Add = function(fotosek){ this.photos[this.AddIn++].src=fotosek; } this.tyl = function(){ if (this.which>0){ this.which-- eval("document.images."+this.MyName+".src=this.photos[this.which];"); } } this.przod = function(){ if (this.which<this.photos.length-1){ this.which++ eval("document.images."+this.MyName+".src=this.photos[this.which];"); } } } Coś takiego mi się uwidziało, nie jest to tablica... ale... Gdyby ktoś się nie domyślał, z założenia miał to być obiekt... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod function Gallery(id) {
this.myName = id; this.photos = []; this.which = 0; } Gallery.prototype = { add: function(fotosek) { with (this) (photos[photos.length] = new Image()).src = fotosek; }, tyl: function() { with (this) (which > 0) && (document.images[myName].src = photos[--which].src); }, przod: function() { with (this) (which < photos.length-1) && (document.images[myName].src = photos[++which].src); } } Uhm, z założenia miał to być obiekt, ale nie za bardzo wyszedł tobie obiekt :wink: . Poza poprawionymi błędami i ogólnym zmniejszeniem ilości zbędnego kodu, pamiętaj że do definiowania obiektów używa się prototype. Bez tego pewnie też pójdzie, ale będzie niewydajne i nieopłacalne. |
|
|
![]()
|
|
Punkt dla cienbie, dosłownie i w przzenośni... :-]
Zaraz sprubuje zmęczyć jeszcze jeden problem i jestem bliżej końca niż początku ![]() Wiem że nie za bardzo wye=szedł mi z tego obiekt, cóż, to był mój pierwszy ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 01:54 |