![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Wadowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przeszukałem już chyba cały internet i jakoś nie mogę sobie poradzić z takim problemem. Chciałbym utworzyć formularz, za pomocą którego można by było dodać załącznik (już nie chodzi mi o automatyczny dobór MIME; wystarczy image/jpeg), który wysłałby się jako e-mail. Nie chce, żeby ów załącznik najpierw zapisywał się na dysku, a później z niego się wysyłał. Chciałbym coś w stylu jakiego tmp. Jakieś pomysły? Z góry dziękuję -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik z formularza musisz zuploadowac na serwer. W PHP, podczas uploadu, on sie na nim ZAWSZE ZAPISZE na dysku.
Potem mozesz go skasowac. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Wadowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK. Ale jak w nagłówkach "wpisać" ten załącznik. Wiem, że trzeba go zakodować w base64, ale jak to zapisać w headerach?
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 5 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest klasa, którą wysyłam maile. Może Ci pomoże. Autor: http://www.kocjan.net/publikacje.html?id=5 edit: chyba, że chodzi Ci o załączenie grafiki inline, bezpośrednio w wiadomości, a nie jako "załącznik" "załącznik". ![]() Ten post edytował dantes 1.10.2009, 18:43:20 |
|
|
![]()
|
|
Ok. Ale jak to wykorzystać? W czymś takim jestem kompletnie zielony...
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do takich celów polecam: phpmailer
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 5 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z pewnością phpMailer ma dużo większe możliwości i jest pewniejszym rozwiązaniem, ale skoro już zacząłem pisać to dokończę
![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dantes wszystko fajnie, ale poczta wysyłana przez zwykłe mail() często nie dochodzi. Pewnym rozwiązaniem jest wysyłanie z autoryzacją SMTP, czego niestety Twoje rozwiązanie nie oferuje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No i lipa.
Kod Fatal error: Class 'eMail' not found in ....... A zrobiłem tam tak: Kod $adresat = 'moj-email@onet.pl'; $nick = $_POST['nick']; $email = $_POST['email']; $pytanie = $_POST['pytanie']; $content = "jakas tresc"; $topic = 'jakis temat'; require('klasa_pytanie.php'); $filename = $_FILES['plik']['tmp_name']; $file = file_get_contents($filename); $mail = new eMail(2,"$email","$email"); $mail->eMailAttachment('image/jpg',$filename,$file); $mail->eMailContent("$topic","$content"); $mail->eMailSend("$adresat"); Co teraz? Co źle? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie znaleziono klasy o nazwie eMail. Nie jest tak trudno przeczytać kilka wyrazów po angielsku.
mam nadzieje, że includujesz plik z klasą, a poza tym, podana wyżej klasa kolegi dantes nazywa się m_Mail, a nie jak sam kolega dantes błędnie napisał: eMail. no i ja także polecę phpMailer (+ dokumentacje, tutoriale lub jakieś inne artykuły - w google i tu na forum pełno o tym) i wysyłanie poczty za pośrednictwem SMTP, które w phpMailer można bezproblemowo skonfigurować i cieszyć się pocztą dochodzącą i nie trafiającą do SPAMu. |
|
|
![]()
|
|
Racja, mój błąd
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:50 |