![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moglby mi ktos przypomniec sprawe z checkboxami?
mam w bazie danych jakies produkty i sobie je ladnie w mini sklepiku wyswietlam produkt -> checkbox jak ktos zamawia to oczywiscie stawia ptaszka ![]() wszystkie checkboxy wygladaja tak: <input type=checkbox name=Zamawiam value='$produkt'> .. wciskam button submit.. i pytanie.. jak wybrac tylko te checkboxy ktore zostaly zaznaczone.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm, nie wiem czy sposob z nazwaniem wszystkich checkboxow jest najlepszy :? , duzo latwiej by bylo kazdego checkboxa nazwac nazwa towaru, dac value=1 i to sprawdzac....
mam tez kawalek przykladowego kodu, kapke skomplikowany, ale automatycznie bierze dane z tablicy asocjacyjnej kod "pozyczylem" sobie z ksiazki wyd. helion "cw. praktyczne z php", swoja droga fajna ksiazeczka na poczatek (i na potem jak sie jakiejs glupoty zapmnialo ![]() Kod <?
$opcje = array ('pilka' => 'piłka nożna', 'kosz' => 'koszykówka', 'siat' => 'siatkówka', 'nar' => 'narciarstwo', 'hokej' => 'hokej', 'boks' => 'boks', 'inny' => 'inny sport'); $znal = 0; for (reset($opcje); $klucz=key($opcje); next($opcje)) { eval ('$jest = $'.$klucz.';'); if ($jest) { $cowybrano = $cowybrano.pos($opcje)." "; $znal = 1; } } if ($znal) { print ("Użytkownik wybrał opcję: <B>$cowybrano</B>.<BR>"); print ('<BR><A HREF="index.php">Powrót do formularza</A>'); } else { print '<FORM ACTION="index.php" METHOD=GET>'; print 'Wybierz, jaki sport lubisz:<P>'; for (reset($opcje); $klucz=key($opcje); next($opcje)) { print ("<INPUT TYPE="checkbox" NAME="$klucz" VALUE="1">"); print (pos($opcje)."<BR>"); } print '<P><INPUT TYPE="submit" VALUE="Wyślij">'; print '</FORM>'; } ?> podrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zaraz sobie poproboje
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak wybrac tylko te checkboxy ktore zostaly zaznaczone..
Nie musisz tylko zaznaczone zostana przeslane :wink: Kod <html>
<body> <?php if($zamawiam){ foreach($zamawiam as $val){ echo "zamawiam : $val<br>"; } } ?> <hr> <form action="<?php echo"$PHP_SELF";?>" method=POST> <input type=checkbox name=zamawiam[] value='a'> <input type=checkbox name=zamawiam[] value='b'> <input type=checkbox name=zamawiam[] value='c'> <input type=checkbox name=zamawiam[] value='d'> <input type=submit name=wyslij value=go!> </form> </body> </html> pobaw sie tym i bedziesz wiedzial o co mi chodzi :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
konkretne pytanie konkretna odpowiedz.. dzieki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 13:56 |