Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Serwer dedykowany - pytanie
comands

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam mam takie pytanie. Zamierzam postawić serwis społecznościowy połączony ze sklepem i zastanawiam się czy iść w kierunku serwera dedykowanego do 300 zł. Serwis dopiero by ruszał i kompletnie wielka niewiadoma jak duży ruch będzie w przyszłości, ale od startu będzie miał gamę produktów w liczbie ponad 1000 z opcją szybkiego wzrostu. Zrzeszał będzie około 100-200 aktywnych userów na starcie, z opcją wiadomo ciągłego wzrostu. Serwis ma być społecznością i dużym sklepem. Zatem moje pytanie jest takie czy warto od razu sięgać po serwer dedykowany?? Jeżeli tak to czy serwer na procesorze AMD athlon X2 64bit lub jakiś core 2 duo z dyskiem 800gb i 2-4gb ramu wystarczy?? CZy lepiej sięgnąć po lepszą maszynę typu quad core (core i7) z dyskiem 1500gb i 8gb ramu jednak z duża opłąta instalacyjna aby po ewentualnym szybkim rozwoju nie bylo konieczności przesiadki? Co byście radzili wystarczy ta 1 opcja?? czy moze jakis VPS nawet starczy. Czy ewentualna przesiadka ze słabszego serwera z duża iloscia danych na inny serwer jest trudnym zadaniem, czy nie ma z ty0 najmniejszego problemu?? Co byście mi radzili żeby nie popadać w zbędne koszty a żeby spełniało swoje zadania na dłuższy czas?? Aha i jescze jedno czy serwer na łączy 100mb/s daje dużą różnicę w pracy serwisu w stosunku do serwera na łączu 1gbit/s? Za wszelkie odpowiedzi byłbym bardzo wdzięczny gdyż musze szybko podjąć decyzję

Ten post edytował comands 1.10.2009, 01:21:26
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 07:14