![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem, może nie jest to trudne ale nie potrafię sobie wymyślić dobrego sposobu na rozwiązanie następującego problemu. Posiadam bazę danych a w niej przykładową tabelę, wymyśloną na potrzeby przykładu:
oczywiście na pole "id_item" autoincrement, z jasnych przyczyn nie chcę zmieniać wartości tego pola więc wymyśliłem aby dodać dodatkowe pole w tabeli dzięki któremu będzie można zmieniać kolejność wyświetlania się poszczególnych rekordów pole np. "show_item" autoincrement (choć nie koniecznie)
Rekordy z tej tabeli mają się domyślnie wyświetlać -ostatnio dodanych 6 (no chyba że zostanie zmieniona kolejność po przez modyfikację pola "show_item") więc:
(w zapytaniu warunek WHERE "show_item" <> 0, ponieważ usuwanie wybranych rekordów odbywa się na zasadzie ustawienia pola "show_item" = 0) czyli, zakładając ze tabela "tabela_items" posiada 30 rekordów (od Coś_1 do Coś_30) w chwili obecnej: 1. Coś_30 2. Coś_29 3. Coś_28 4. Coś_27 5. Coś_26 6. Coś_25 wszystko wydaje mi się proste gdy chcę zmienić kolejność wybranego rekordu i ustawić go na pierwszej pozycji (ostatnich 6-ciu dodanych), zwiększając po prostu pole "show_item" o +1 od największego. Moje pytanie jak to rozwiązać jeśli chciał bym dokonać zmiany wybranych rekordów np. ![]() ![]() z 1. Coś_30 2. Coś_29 3. Coś_28 4. Coś_27 5. Coś_26 6. Coś_25 na 1. Coś_30 2. Coś_20 3. Coś_28 4. Coś_27 5. Coś_14 6. Coś_25 (nie wiem czy to coś zmienia ale interesuje mnie zmiana kolejności 6-ciu wyświetlanych elementów, domyślnie 6-ciu ostatnio dodanych) Ten post edytował perhydrol 30.09.2009, 10:12:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:11 |