![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam stronę LINK
na której mam kodowanie UTF-8 (bez BOM), mam to w Meta też. W bazie mam kodowanie tabel i całej bazy w UTF-8 polish ci. W bazie wpisy się wyświetlają bez krzaków natomiast na stronie jak widać są krzaki "?". Czym to może być spowodowane? -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
spróbuj z kodowaniem uft-8 general ci, lub utf-8 bin
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
od nowa stworzyc baze i zrobic to kodowanie? We wszystkich tabelach to kodowanie zmienic tez?
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
zrób jakaś testową, jeśli poskutkuje to niestety we wszystkich musisz zmieniać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie pomaga. Zmienialem na bin i unicode ale nic to nie daje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega miał podobny problem, czytajmy co piszą inni;)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam dziesiatki zapytan na stronie, czy przy kazdym mam dodac
czy wystarczy na jednej stronie ? -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A to zależy jak masz rozwiązany sposób połączenia się z bazą, jeżeli za każdym razem na każdej stronie masz kod z połączneniem się z bazą danych to gratuluje rozsądku, tak przy każdym połączeniu. I nie wiem czy czasem nie wystarczy samo SET NAMES. Ale ja się nie znam, nie używam tego.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
nie, ja mam plik baza.php i includowany na wszystkie inne php.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykle samo set names wystarcza.
Zamiast wszędzie pisać kod od nowa to chociaż zrób sobie plik mysqlconnect.php z treścią: A później go przed każdym zapytaniem dołączaj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No przeciez napisalem ze uzywam pliku baza.php oO
Ok sprobouje z tym SET NAMES -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:44 |