![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem, nad którym męczę się już od dłuższego czasu, aż w końcu stwierdziłem, ze po prostu nie dam rady go rozwiązać (mimo, iż podejrzewam, że rozwiązanie jest banalne). Otóż mam następujący kod:
A teraz co do czego. Zmienna tablica zawiera wczytane przez readDir nazwy plików graficznych znajdujących się w pewnym folderze. Mają one postać plik.1.jpg (plik."nr_pliku".jpg). Użyłem tu kropki, by pobierać nr. pliku poprzez: Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, by w zmiennej $toto były po kolei ustawione nazwy plików od tego, który ma najwyższy nr. pliku, do tego, który ma najniższy (czyli 0). Nie wiem jednak czemu do $toto przypisuję się tylko najwyższa zmienna, a pozostałe nie. Zapewne dlatego, że nie zgadza się: . Nie mam jednak pojęcia dlaczego tak się dzieje. Bardzo proszę o poprawę kodu. Pozdrawiam. Ten post edytował Zyggmunt 27.09.2009, 15:46:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym, że jest pewien problem, bo chyba funkcja asort() sortuje pliki, lecz gdy mają "taką samą" nazwę tzn plik.1, plik.2, plik.3, tymczasem u mnie każdy plik musi się nazywać inaczej, tzn: obrazek.1.jpg, wino.2.jpg, wodka.3.jpg.
Odpowie ktoś jak użyć arsort() w moim przykładzie ? Bo nie mogę sobie z tym poradzić ;/ Print_r() wyświetla w dobrej kolejności, ale w postaci jak var_dump, czyli nie to o co mi chodzi. Więc jak to zrobić. Mam np. zmienną $tablica:
I chcę, aby w zmiennej $ponumerowane było tak: $ponumerowane[0] = "plik.3.jpg"; $ponumerowane[1] = "obrazek.2.jpg"; $ponumerowane[2] = "komin.1.jpg"; $ponumerowane[3] = "zmienna.0.jpg"; Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:15 |