![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam skrypt dodający komentarze z wykorzystaniem ajax'a, ktory wysyla dane w ten sposob: komentarze.php
I teraz, jezeli chce zwrocic tylko przeslane dane, czyli dodawanie_komentarza.php
Pierwsza linijka będzie bez polskich znaków, druga natomiast będzie w porządku. Jakiś pomysł co z tym fantem zrobić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysyłasz reqest za pomocą uft-8 a dobierasz na stronie na której masz ustawione kodowanie iso-8859-2. Musisz się zdecydować na jedno
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a, czy ajax nie ma problemów z wysyłaniem z kodowaniem iso ? Bo zmiana requesta na iso nie pomogła.
Poszperałem jednak trochę w manualu i znalazłem rozwiązanie :
Ten post edytował angerthor 28.09.2009, 10:25:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z ogonkami zawsze jest pełno kłopotów.
Jak deklarujesz kodowanie znaków to strona musi być zapisana (przez edytor textu) dokładnie w tym samym kodowaniu. Wysyłasz dane iso, a strona zapisana jest przez edytor textu w utf-8. Dla tego wychodzą krzaki. Zawsze mam z tym problem, np. przy mailingu. Już dawno powinny te standardy być znormalizowane. Jedno kodowanie, ewentualnie wybierasz pl, eng czy tam jakiś bulgarian. ![]() pzdr -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:02 |