Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [htaccess][zf]Wykluczenie z przekierowania jednego requesta
batman

Grupa: Moderatorzy

Mam problem z domyślnym htaccess-em ZF. Wygląda on tak:
[APACHE] pobierz, plaintext
  1. Order allow,deny
  2. Allow from all
  3.  
  4. RewriteEngine On
  5.  
  6. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]
  7. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]
  8. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
  9. RewriteRule ^.*$ - [NC,L]
  10. RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L]

Do tego muszę dodać regułkę, która przepuści request abc. Czyli dla wszystkich requestów (np www.adres.pl/index/index) htaccess przekierowuje je na index.php, a w przypadku www.adres.pl/abc htaccess nic nie robi - innymi słowy zachowuje się tak, jakby go nie było.

Kombinowałem na wiele sposobów, jednak jedyne co udało mi się uzyskać, to to, że przestały dołączać się pliki css/js/obrazki.
Go to the top of the page
+Quote Post
erix

Spróbuj na podobnej zasadzie: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=665107
+Quote Post
batman

Niestety nie jest to takie proste. Samą regułę wiem jak napisać. Nie wiem jak ją połączyć z pozostałymi. No i najzabawniejszą rzeczą w tym wszystkim jest to, że www.adres.pl/abc nie istnieje. Nie jest to ani katalog, ani plik. To żądanie powinno zwrócić 404, a w chwili obecnej obsługiwane jest przez ZF. Mogę modyfikować jedynie .htaccess.
+Quote Post
erix

Cytat
Kombinowałem na wiele sposobów, jednak jedyne co udało mi się uzyskać, to to, że przestały dołączać się pliki css/js/obrazki.

A jak wywaliłeś te RewriteCond, to abc przechodziło?

Pozostaje jeszcze kwestia typu konfiguracji serwera - jeśli masz taką możliwość, spróbuj przetestować aplikację na serwerze innym niż produkcyjnym. Nie pamiętam, jaka była kolejność przetwarzania, ale można by było jeszcze za tę sytuację winić mod_alias i zdefiniowaną regułę w plikach konfiguracyjnych (np. mój hosting robi tak, że usługi zarządzające są przekierowywane do wspólnego katalogu właśnie przez aliasowanie).

Ze zrozumiałych względów mówisz abc, dlatego mogę jedynie przypuszczać. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
batman

Po usunięciu wszystkiego, reguła działa poprawnie. Jutro sprawdzę jak to działa na maszynie testowej, a potem na lokalnej.

Cytat
Ze zrozumiałych względów mówisz abc, dlatego mogę jedynie przypuszczać. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Nie zostałem upoważniony do udzielania takich informacji (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

edit
Na maszynce lokalnej działa takie coś:
  1. RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/abc$ [OR]
  2. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]
  3. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]
  4. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
  5. RewriteRule ^.*$ - [NC,L]
  6. RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L]
Jestem prawie pewien, że tak samo kombinowałem na maszynie produkcyjnej. Sprawdzę w poniedziałek.

edit 2
Zrobiłem kilka testów i jestem bardziej skołowany niż przed testami. Na jednej maszynie lokalnej działa (WAMP), na drugiej nie (XAMPP). Na serwerze produkcyjnym też nie działa.

Macie jakieś pomysły/sugestie?

edit3
Tajemnica się rozwiązała. Okazało się, że na niedziałających maszynach ustawiony był ErrorDocument 404 na index.php, a co za tym idzie, request był cały czas obsługiwany przez ZF.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:42