![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem chciałbym stworzyć robot który dzieliłby mi wyrazy według kryterium fonetycznemu pn. za?de?cy?do?wać, u?pro?wa?dzić, na?ra?da, ku?zy?no?wie ponadto każdą oddzielną sylabę wpisywałby do następnej kolumny w wierszu tabeli np. kol./1/Lp. kol./2/zadecydować kol./3/za kol./4/de/ kol./5/cy/ kol./6/do kol./7/wać. Na dzień dzisiejszy mam stworzoną kolumnę tylko z wyrazami czyli kol./1/Lp. kol./2/zadecydować. Czy koś ma ktoś jakiś pomysł?
Powód edycji: [erix]: przeniosłem
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Szczerze? Prościej napisać syntezator mowy niż robota do podziału sylabicznego
![]() ![]() Ten post edytował thek 25.09.2009, 11:25:52 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie lepiej skorzystać z gotowych słowników sprawdzania pisowni...? Chyba są w nich takie mechanizmy. :]
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Thek, a w czym pisałeś ten syntezator? Tak z ciekawości pytam bo się wziąłem ostro za Javę (ale dopiero przedwczoraj
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisałem coś podobnego kilka dni temu ale zaprzestałem
![]()
Gdybyś chciał coś porządniejszego(ale nie pamiętam jak z licencją), to poszukaj wp-typography. Ten post edytował SHiP 25.09.2009, 11:57:48 -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Thek, a w czym pisałeś ten syntezator? Tak z ciekawości pytam bo się wziąłem ostro za Javę (ale dopiero przedwczoraj ![]() Javą syntezator? No jasne ![]() ![]() ![]() k-r-z-a-k -> (zamiana na fonemy) -> k-ż-a-k -> (zamiana na fonemy zgodnie z regułami gramatyki) -> k-sz-a-k ("sz" jest jednym z polskich fonemów ) Jak widzisz jest trochę zabawy i czasem musisz zrobić kilka przebiegów by ostatecznie zapisać wyraz. Zazwyczaj jednak 2 przebiegi zrobią wszystko na tip-top. W moim przypadku musiałem sprawdzić czy po "k" nie występuje fonem "ż" bo w wymowie zamieni się on na "sz" ![]() 1. Znaleźć fonemy języka polskiego - w google masz tylko ich ilość, ale nie znajdziesz jakie to konkretnie, więc musisz sam się wysilić ![]() 2. Opracować formę zapisu "wyrazów fonetycznych" - raz masz fonemy jednoznakowe (a, b itp.), a innym razem dwu(sz, cz, dź) -> coś jak ja mam w przypadku "krzak" 3. Baza reguł, na podstawie której ustalisz ostatecznie wyraz ![]() Edit: Jeśli plikami dźwiękowymi byś operował w PHP to w nim także syntezator napisałbyś bez problemu. Tylko konieczność sklejania fonemów w wyrazy i zdania, a przez to operacje na plikach dźwiękowych sprawić mogą trudność programiście jakąś większą używającego języka ze słabym wsparciem multimediów. Ale zawsze po zamianie możesz wyświetlic efekt znów jako string, tak jak ja -> k-sz-a-k ![]() Ten post edytował thek 25.09.2009, 12:33:35 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:48 |