![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcę wypisać wynik polecenia 'smbstatus -L' na stronę www. Wydaje się bardzo proste. Próbowałem wielu wersji. I za każdym razem mam problem z polskimi literami - to znaczy jeżeli w nazwie pliku są polskie litery to tekst jest ucinany. Pierwsza najprostsza Następne wersje usuwały polskie znaki z $pliki - to też nie pomogło. I wersja która mnie najbardziej zaskoczyła:
Jeżeli w linii poleceń skieruję smbstatus -L do pliku to wszystko jest OK; Jeżeli robię to ze skryptu PHP to w pliku tez jest ŹLE - czyli w zapisanym pliku są również ucięte teksty na polskich literach. Domyślam się polecenia przez PHP są uruchamiane z innymi localami ale nie wiem jak to zmienić. Czy może ktoś mi poradzić jak wypisać wyjście z smbststus na stronę aby mieć nie urwane teksty? Mój system to Ubuntu 8.04, polskie znaki są kodowane UTF8. Pozdrawiam Mirek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 22 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod shell_exec('LANG=en_US.utf-8; somecommand -foo'); Może coś takiego będzie pomocne. Transformujesz tutaj kodowanie na wyjściu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 15:44 |