![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam zagwozdkę ![]() względem name`a A dokładnie z tabeli `1country_code` przekopiować `dial_code` do `dial_code` drugiej tabeli `2country_all` Poniżej zamieszczam tabele z przykładowym wypełnieniem. CREATE TABLE `1country_code` ( `id` int(3) unsigned NOT NULL auto_increment primary key, `name` varchar(255) default NULL, `dial_code` int(5) default NULL ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8; REPLACE INTO `1country_code` (`name`,`dial_code`) VALUES ('Albania','355'), ('Germany','49'), ('Japan','81'), ('Norway','47'), ('Romania','40'), ('Russia','7'), ('Spain','34'), ('USA','1'); CREATE TABLE `2country_all` ( `id` int(3) unsigned NOT NULL auto_increment primary key, `country_name` varchar(510) default NULL, `code` varchar(5) default NULL, `dial_code` int(5) default NULL, ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8; REPLACE INTO `2country_all` (`country_name`,`code`) VALUES ('Afghanistan','AF'), ('Albania','AL'), ('Algeria','DZ'), ('Cameroon','CM'), ('Germany','DE'), ('Norway','NO'), ('Romania','RO'), ('Russia','RU'), ('Spain','ES'), ('USA','US'); takie zapytanie udało mi się zbudować, które wyświetla potrzebne dane, nie umiem ich jedynie przekopiować. select c2.name, c2.dial_code, c3.country_name, c3.dial_code as dial_code3 from 1country_code c2 left join 2country_all c3 on c3.country_name=c2.name |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To już masz prawie wszystko
![]() ![]() Ten post edytował thek 24.09.2009, 07:05:34 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To już masz prawie wszystko ![]() ![]() hm zrobilem cos takiego update c2.name, c2.dial_code, c3.country_name, c3.dial_code as dial_code3 from 1country_code c2 left join 2country_all c3 set 2country_all.dial_code=1country_code.dial_code no ale nie bardzo chce działać ![]() Czy moge prosić o pomoc w poprawnym zapisie tego zapytania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jaka jest składnia UPDATE?
Więc stosujmy się do niej. I teraz popatrz czy to jest zgodne z tym co napisałem słownie. Bo na bank działa. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Jaka jest składnia UPDATE?
Więc stosujmy się do niej. I teraz popatrz czy to jest zgodne z tym co napisałem słownie. Bo na bank działa. dziękuje za pomoc, bardzo mi to pomogło |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:18 |