![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hejka
W moim skrypcie stworzyłam dwie zmienne jedna $content_PL, a druga $content_EN. Mam też zmienną $la w której trzymam wartość języka albo "pl" albo "en". I teraz chciałabym napisać wyświetlanie odpowiedniej zmiennej z treścią w zależności od $la. Teraz używam pętli IF, ale czy da się jakoś inaczej? Prościej? Może tak poskładać $content_$la, żebym mogła potem w kodzie mieć tylko jedno echo. Podpowie mi ktoś? pozdrawiam Jola |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zmienne zmienne
http://pl.php.net/manual/pl/language.variables.variable.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ale to pomieszane
czy dobrze zrozumiałam: $la='pl'; $a= 'content_' . $la; echo $$a //wyświetlam zawartość zmiennej $content_pl dobrze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
tak,
wyświetli treść z $content_pl , tylko brak ci ; po echu (aż tak trudno samemu sprawdzić?) |
|
|
![]()
|
|
Chciałam się upewnić czy to mi przez przypadek nie wyszło. Ale to nadal nie rozwiązuje moim kłopotów, bo ja chce żeby jakaś zmienna przyjmowała raz wartość ze zmiennej $content_pl a raz z $content_en. Czyli teraz ten napis muszę na zmienną zamienić i tego to już nie wiem jak napis na zmienną zamienić. bo to wszystko zmienia zmienne na tekst, a ja potrzebuje też w drugą stronę
![]() pozdrawiam serdecznie Jola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
?
Poczytaj to: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...mp;#entry662100 Może znajdziesz coś z czym ci łatwiej pójdzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
No ja czytałam tamten wątek i zdecydowałam się właśnie na takie rozwiązanie. Pomożesz mi z tymi zmiennymi zmiennymi? Co przypisac zmiennej $res aby wyświetlał się raz $content_pl a raz $content_en w zależności od $la. Czuje, że już blisko jestem, ale czegoś niestety brakuje
![]() pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale przeciez masz to zrobione! Ten kod:
to wlasnie to jest to. co ty jeszcze chcesz? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 2 Dołączył: 3.09.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co dokładniej chcesz uzyskać, pokaż kod
![]() -------------------- Zaokrąglone rogi
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:13 |