![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem niestety zmuszony do zakupu M$ Windows dla użytku komercyjnego (dotychczas pracowałem na Linuksie). Interesuje mnie Windows 7 (najlepiej wybrać mniejsze zło ![]() Teraz moje pytania: 1. Jaka wersja Windows 7 nadaje się dla mnie najlepiej (i w pełni legalnie) ? 2. Jak jest w moim wypadku z potwierdzeniem zakupu systemu ? Nie mam działalności gospodarczej, więc sklep nie może wystawić mi faktury VAT. Czy wystarczy paragon ? Dodam, że jestem freelancerem i obecnie najczęściej korzystam z umów o zlecenie lub dzieło. Ten post edytował kodereq 22.09.2009, 17:06:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 12.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie mam działalności gospodarczej, więc sklep nie może wystawić mi faktury VAT. Oczywiście, że może. Na Twoje życzenie nawet musi.
-------------------- Stabilny i tani hosting z PHP. Ceny już od 39 zł brutto/rok!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
http://sklep-ms.pl/4,1,1,kategoria,Windows_7.aspx
Im lepszy tym więcej dodatków... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat 1. Jaka wersja Windows 7 nadaje się dla mnie najlepiej (i w pełni legalnie) ? W sumie, to home basic Ci nawet styknie. Cytat 2. Jak jest w moim wypadku z potwierdzeniem zakupu systemu ? Nie mam działalności gospodarczej, więc sklep nie może wystawić mi faktury VAT. Czy wystarczy paragon ? W dobrym sklepie na Windows sami zaczną od pisania faktury. Poza tym, dostajesz certyfikat autentyczności z kluczem kopii, który sam w sobie jest potwierdzeniem legalności systemu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze, a zatem jest możliwość otrzymania faktury.
Jak jest natomiast z wersją systemu, czy podczas ewentualnej kontroli przejdzie wersja typu Home ? Ponoć w firmach wymagane są wersje Professional. Nie ukrywam, że chciałbym zakupić wersję przyszłościową, abym po rejestracji firmy mógł z niej w pełni legalnie korzystać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A EULA nie możesz przeczytać?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dobrze, czy mógłbym jeszcze się zapytać czy mając po prostu legalny oprogramowanie i komputer mogę pracować jako freelancer nie obawiając się kontroli. Wiem, że mogłem googlać, ale chciałbym skorzystać z Twojego doświadczenia, Erix.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A EULA nie możesz przeczytać? ![]() EULA musi być w zgodzie z polskim prawem. Jeśli nie jest jest nie ważna. Jesteś w końcu "firmą" czy "osobą fizyczną"? Firma musi posiadać dowody zakupu etc. Osoba fizyczna nie musi posiadać paragonu/faktury ani żadnych srepek-nalepek. Nie słyszałem też o tym, żeby firmy nie mogły kupować "Home", ale to że nie słyszałem nie znaczy że tak być nie może. Zadzwoń do Microsoftu, przedstaw sytuację to Ci powiedzą co i jak, oni też mają handlowców ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do Windowsa, możesz korzystać z dowolnej wersji czy jesteś osobą fizyczną, czy firmą. Nie ma podziału wersji Windowsa na użytek komercyjny i niekomercyjny. Problem jest dopiero z Officem, który w przypadku wersji dla domu jest przeznaczony tylko na użytek niekomercyjny. Się wycwanili i w tytule każdej aplikacji stoi: na użytek niekomercyjny
![]() Jeśli nie masz zarejestrowanej działalności to masz marne szanse na kontrole. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Co do Windowsa, możesz korzystać z dowolnej wersji czy jesteś osobą fizyczną, czy firmą. Nie ma podziału wersji Windowsa na użytek komercyjny i niekomercyjny. Z tego, co mi wiadomo, to tak właśnie jest. Wyjątkiem są aplikacje z MSDNAA (jestem świeżo po lekturze EULA), których można używać tylko w ramach odbywanych studiów, z wyłączeniem działalności komercyjnej. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:04 |