![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 15 Dołączył: 16.02.2008 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Szukam jakiegoś rozwiązania pewnego problemu. Potrzebuje zamienić np. miasto na współrzędne i odwrotnie. Przydało by mi się to do wyszukiwania najbliższych punktów np. miejsca zamieszkania. Da się to jakoś zrobić po stronie serwera? Myślałem o wykorzystaniu w jakimś stopniu właśnie google maps, lub jakiegoś serwisu, który by to umożliwiał, jednak za bardzo nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. Będę wdzięczny za każde wskazówki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Google Maps API.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli chodzi o konwersję to warto zapoznać z geokoderem GoogleMaps API. Tutoriali na necie do tego jest już trochę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 15 Dołączył: 16.02.2008 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądałem to. Pobieżnie trochę, gdyż jak już pisaliście trochę tego jest (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Jednak z tego co wyczytałem żeby to zrobić musiał bym wyświetlić stronę i wtedy pobrać przez js prawda? A ja potrzebuję tego w ten sposób, że działa sobie skrypt, wczytuje z bazy np. współrzędne i wysyła gdzieś zapytanie jakie miasto odpowiada tym współrzędnym. Jest to do zrobienia? Dzięki za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nie jest powiedziane, że usi to być skrypt. Geokoder może przyjąć wiele postaci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Radze się dokladnie przyjrzec temu co jest zaprezentowane na stronie: http://code.google.com/intl/pl/apis/maps/d...ding/index.html bo tu jest opisane to także w bardziej niezależny sposób. Jak sam zobaczysz, można wysłać do google zapytanie nie tylko jako wywołanie skryptem, ale także zwykłym linkiem odpowiednio spreparowanym. Masz tam wszystkie parametry ładnie opisane. Myslę, ze o takie coś Ci właśnie chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:54 |