Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne][PHP]Współrzędne na miasto / województwo / powiat i odwrotnie
wizu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Szukam jakiegoś rozwiązania pewnego problemu. Potrzebuje zamienić np. miasto na współrzędne i odwrotnie. Przydało by mi się to do wyszukiwania najbliższych punktów np. miejsca zamieszkania. Da się to jakoś zrobić po stronie serwera? Myślałem o wykorzystaniu w jakimś stopniu właśnie google maps, lub jakiegoś serwisu, który by to umożliwiał, jednak za bardzo nie mam pomysłu jak się do tego zabrać.
Będę wdzięczny za każde wskazówki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Dziękuję i pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
erix

Grupa: Moderatorzy

Google Maps API.
+Quote Post
thek

Jeśli chodzi o konwersję to warto zapoznać z geokoderem GoogleMaps API. Tutoriali na necie do tego jest już trochę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
wizu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przeglądałem to. Pobieżnie trochę, gdyż jak już pisaliście trochę tego jest (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Jednak z tego co wyczytałem żeby to zrobić musiał bym wyświetlić stronę i wtedy pobrać przez js prawda? A ja potrzebuję tego w ten sposób, że działa sobie skrypt, wczytuje z bazy np. współrzędne i wysyła gdzieś zapytanie jakie miasto odpowiada tym współrzędnym. Jest to do zrobienia?
Dzięki za odpowiedź.
+Quote Post
thek

Nie jest powiedziane, że usi to być skrypt. Geokoder może przyjąć wiele postaci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Radze się dokladnie przyjrzec temu co jest zaprezentowane na stronie: http://code.google.com/intl/pl/apis/maps/d...ding/index.html bo tu jest opisane to także w bardziej niezależny sposób. Jak sam zobaczysz, można wysłać do google zapytanie nie tylko jako wywołanie skryptem, ale także zwykłym linkiem odpowiednio spreparowanym. Masz tam wszystkie parametry ładnie opisane. Myslę, ze o takie coś Ci właśnie chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:54